Vittnesmål om förintelsen engagerar

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, SverigesradioBilden visar två skrivböcker, tillverkade i koncentrationsläger. Pärmarna är klädda med tyg från fångdräkter. Den ena skrivboken är randig i blått och vitt, den andra i ett flammigt mönster. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

1 av 2

Skrivböcker tillverkade av fångar, pärmarna klädda med tyg från fångdräkter. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

För drygt tre månader sedan gjordes Ravensbrückarkivet på universitetsbiblioteket i Lund tillgängligt för alla, på internet. Nu konstateras att runt 6000 personer besökt sidan där arkivet finns tillgängligt.

Ravensbrück var under andra världskriget ett koncentrationsläger för i huvudsak kvinnor och barn och i arkivet finns 500 djupintervjuer med de överlevande efter att de kommit till Sverige, men består också av fotografier, anteckningsböcker, personliga ägodelar och namnlistor från lägret. 

Tomasz Lesniak som är projektassistent på universitetsbiblioteket har gått igenom och granskat materialet i arkivet. Och han är nöjd.

–  Sextusen besökare är verkligen ett gott resultat. 
 
I arkivet finns 514 intervjuer som gjordes under 1945 och 1946 med polska medborgare som suttit i nazisternas koncentrationsläger. De kom till Sverige vid krigsslutet med de så kallade Vita bussarna och med FN:s transporter.

– Vi får ofta frågor från människor som söker efter sina släktingar i arkivet, säger Tomasz Lesniak.   

I intervjuerna vittnar de tidigare fångarna om mord, slavarbete, medicinska experiment och andra övergrepp. Att de intervjuades så snart efter krigsslutet gör materialet unikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.