Kaz Hirai slutar som vd för Sony

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Tekniknyheter från, Mobil
Lämnar över rodret efter sex år

Kaz Hirai slutar som vd för Sony

Efter sex år på posten väljer nu Sonys vd Kazuo ”Kaz” Harai att avgå. Han efterträds av den nuvarande finanschefen Kenichiro Yoshida, men stannar kvar i bolaget som styrelseordförande.

Publicerad:

2 feb 2018 – 09:02

Uppdaterad:

2 feb 2018 – 09:02

Den 1 april lämnar Kazuo ”Kaz” Hirai rollen som vd för den japanska elektonikjätten Sony. Detta efter att bolaget höjt sin vinstprognos efter en mycket stark kvartalsrapport. Hirai har suttit på vd-stolen i hela sex år och har tillsammans med den tillträdande vd:n – den nuvarnde finanschefen Kenichiro Yoshida – lyckats vända Sonyskutan från år av förluster till att återigen göra vinst. Detta inte minst genom att sälja av olönsamma enheter och fokusera hårdare på områden där det gått bra. Hirai och Yoshida låg till exempel bakom försäljningen av pc-divisionen Vaio och de nya satsningarna på spelkonsolen Playstation och dess ekosystem. 

Sitter kvar som styrelseordförande

Men Hirai lämnar inte företaget helt och hållet. Tvärtom så blir han nu istället styrelseordförande. Hirais karriär tog fart efter att han prisats för sitt arbete hos Sony Computer Entertainment, där han bland annat låg bakom lanseringen av spelkonsolerna Playstation 2 och Playstation 3. Hirai tillträdde vd-posten år 2012 och efter bara ett år gjorde Sony sin första nettovinst på fem år. Med den senaste kvartalsrapporten i ryggen avgår han utan tvekan med flaggan i topp. 

408180951112_10155941387266113