Malmö satsar på storförskolor

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, SverigesradioUtbildningschef: Vi tar oron på allvar

(5:14 min)
Om nybyggda Björkhagens förskola i Malmö

1 av 2

Förskolechef Stina Nilsson och utbildningschef Jan-Ola Olsson hoppas att allt hinner bli klart innan barnen börjar. Foto: Anna Landelius

Malmö stad planerar att öppna 19 nya förskolor inom två år för att möta behovet av förskoleplatser. De allra flesta ska ha plats för minst hundra barn och forskarna är kritiska till den här typen av ”storförskolor” som det har kallats.

För två och ett halvt år sedan revs Björkhagens skola i centrala Malmö, en liten förskola som varit verksam sedan 70-talet. Idag tornar en helt nybyggd trevåningsbyggnad upp där Björkhagen låg och den 12 februari öppnar den portarna för 105 barn. Några av dem har fått vara med och utforma den nya förskolan.

– Det generella när man bygger på en plats där man redan har haft en förskola är ju att man försöker ta till vara på barnens tankar. Så det är ju de gamla ”Björkhagenbarnen” som önskat den här fantastiska rutschkanan som går från våningsplan två ner på gården på baksidan, berättar utbildningschef Jan-Ola Olsson.

Stora ytor, flera avdelningar på varje våning, mycket personal och en stor utegård för lek;  det är en modell som inte passar för alla barn, menar forskarna. Framför allt små barn klarar inte av att vara i för stora grupper eller ha kontakt med för många vuxna under en dag. Men utbildningschef Jan-Ola Olsson säger att man är medveten om att det finns utmaningar med en större förskola som den här.

– Man måste ju ta på stort allvar när det finns en oro kring det här. det som vi jobbar jätteaktivt med i förvaltningen och har gjort i flera år nu är att bli jätteduktiga på att organisera våra grupper så att de blir i begripligt och lagom utmanande sammanhang för alla barn.

Biträdande förskolechef Stina Nilsson håller med.

– I och med att man har sina lilla avdelning så jobbar man ju väldigt mycket med trygghet för de allra minsta barnen innan man vidgar sina vyer, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.