Ny Android härmar Iphone X – lanseras på MWC

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Tekniknyheter från, Mobil
Telefonen Noa N10 ska lanseras på Mobile World-mässan i Barcelona senare i månaden och plockar både Face ID och designdetaljer från Apples Iphone X.

Det är i ett pressmeddelande inför mässan som den kroatiska mobiltillverkaren Noa berättar att man på mässan kommer att visa upp den nya telefonen som har tydliga likheter med Iphone X. Noa N10 som ska presenteras på mässan som inleds den 26 februari har en stor skärm som täcker i stort sett hela framsidan av telefonen med undantag då för den Iphone X-typiska samlingen med sensorer som inkräktar på skärmen i ovankant. I den video som bolaget själva släppt verkar gränssnittet inte vara helt stabilt eller anpassat, men vi får veta att utrymmet här används för just kamera och sensorer och faktum är att Noa till och med använder samma term som Apple och uppger att telefonen har Face ID samt dessutom ett självporträttläge som bolaget kallar Face Beauty. Apples jurister lär ha synpunkter på det här, får man ta för givet. Kameran för självporträtt ger bilder på 16 megapixel medan dubbla akmeror på baksidan, med sensorer från Sony, vardera på 16 megapixel enligt Noa ska kunna ge bilder på upp till 80 megapixel.  

Större skärm, sämre upplösning

Skärmen i Noa N10 är på 6,2 tum och har en skärmupplösning på 1080 x 2160, jämfört med IPhone X alltså en större skärmyta med sämre upplösning. Till skillnad från Iphone X så finns i botten på skärmen här en virtuell hemknapp tillsamamns med de appväxlings- och tillbakaknappar vi känner igen från andra Android-mobiler. Noa N10 levereras med Android 8.0 Oreo och ska ha 4 GB arbetsminne och 64 GB intern lagring. För att utöka det finns även plats för minneskort och ett simkort, eller om man föredrar det två simkort. 

Kostar 300 Euro

Prislappen ska enligt Noa hamna på ungefär 300 Euro, alltså motsvarande ungefär 3000 kronor och de telefoner som Noa säljer finns inte i svenska butiker, men ska finnas tillgängliga för europeiska konsumenter via bolagets webbplats. Baksidan av telefonen uppger Noa ska vara i keramik oc de utlovar en telefon som upplevs som lyxig och påkostad. Batteriet är på 3600 mAh och systemchippet är från Mediatek, närmare bestämt åttakärniga MediaTek MT 6763 på 2,3 Ghz.

Under mässan i Barcelona får vi se om Noa lyckats finputsa mjukvaran och om telefonen kan erbjuda den påkostade känsla som tillverkaren redan nu utlovar. Det finns ännu ingen uppgift om när telefonen ska finnas till försäljning.