Nya telekomjättens uttalade mål: gå om Telia

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Tekniknyheter från, Idg
Igår blev det formellt klart med IP-Onlys nya organisation efter att det EQT-ägda bolaget köpte nätoperatören DGC för 2,3 miljarder i juni. Några månader senare blev det klart att bolagen skulle slås ihop, och nu fullföljs alltså omorganisationen.

– Den 1 september satte vi en tidsplan och den har vi följt på ett bra sätt. Nu blir vi en ny organisation, IP-Only Enterprise, säger DGC:s vd Jörgen Qwist, som nu blir vd för IP-Only Enterprise, och i den rollen kommer att rapportera till koncernchef Henrik Ringmar.

– Det här är en milstolpe för oss, och det känns väldigt roligt. Vi vet att det kommer att bli väldigt bra för IP-Onlys och DGC:s kunder. För båda bolagen är samgåendet helt rätt. DGC behöver investera mycket pengar för att flytta kunder från koppar till fiber, och tillsammans med IP-Only får vi stora skalfördelar i det skiftet. Nu tar vi upp fajten med Telia om att bli störst på marknaden för fasta datakommunikationstjänster, fortsätter Jörgen Qwist.

Jörgen Qwist Jörgen Qwist blir vd för IP Only Enterprise.

Målet är alltså tydligt uttalat, och det finns även en halvt uttalad tidsplan för när man vill nå dit.

– Om vi fortsätter att växa i den takt vi gör nu kommer vi att gå om Telia om fem år. Vi räknar med att det krävs 35 procents marknadsandel, och det är det vi siktar på, säger Jörgen Qwist och påpekar att nästan allt finns ombord på det nya bolagets skuta.

– Ska man vara lite självkritisk så saknar vi ett riktigt vasst mobilerbjudande. Vi har visserligen ett bra samarbete med Tre, men det passar inte alla kunder. Annars har vi hela paletten.

Läs också: Tre utreds av PTS – misstänks bryta mot nätneutraliteten

Henrik Ringmar IP-Onlys koncernchef Henrik Ringmar.

IP-Onlys koncernchef Henrik Ringmar säger att sammanslagningen ger mer muskler.

– Vi har under hösten arbetat intensivt tillsammans med att förbereda organisationerna för detta och med att hitta bästa tänkbara struktur ur ett kundperspektiv. Det här är en offensiv satsning som kommer att ge våra kunder ett bredare erbjudande. Förutom att vi blir en större och stabilare aktör finns det även stora samordningsvinster mellan DGC:s och IP-Onlys verksamheter, i allt från nät till försäljning och marknad, säger han.

Men hela det gamla DGC är inte med i fusionen. Den verksamhet som jobbar med it-drift kommer att fortsätta drivas under varumärket DGC, men det kommer att ske utanför IP-Only-koncernen.

– Enterprise-organisationen blir nästan 400 anställda, med en omsättning på ungefär 1,3 miljarder, och it-drift-delen har 130 anställda och omsätter runt 300 miljoner, konstaterar Jörgen Qwist.

Vad är tanken med det?

– EQT har identifierat it-drift som ett väldigt spännande tillväxtområde. Så det kan bli så att vi gör en annan resa inom it-drift så småningom, om EQT bestämmer sig för det.

Ett ytterst tänkbart mål för en sådan resa skulle kunna vara Alingsås, där ett annat driftbolag som nyligen köptes upp av EQT huserar, nämligen Candidator.

– Det köpet visar väl också att EQT menar allvar med att det ligger tillväxt inom it-drift, säger Jörgen Qwist.

Det låter ju inte helt långt borta då att ni ska slås ihop längre fram. Drift plus drift blir ännu mera drift?

– Vem vet? Det är en ägarfråga. Det här visar som sagt att EQT tror på it-driftmarknaden, och att man där har bäddat för att göra en resa.

Läs ocksåAutosploit gör det barnsligt lätt att hacka – ”det här kommer sluta i tårar”