Odense kan bli nytt centrum för cannabisodling

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, SverigesradioTomatodlaren Mads Pedersen: Skiljer sig inte mycket från att odla tomater

(1:26 min)
Cannabisplantor och tomatodlaren Mads Pedersen.

Cannabisplantor och tomatodlaren Mads Pedersen.

Tomatodlaren Mads Pedersen. Foto: Mathew Sumner/TT, Johan Nilsson / TT

Två stora kanadensiska bolag har slagit sig samman med danska företag för att starta stora odlingar i staden.
Mads Pedersen, vd för tomatodlingsföretaget Alfred Pedersen & Søn, ska nu delvis sadla om till cannabisodlare.

– Redan i höst ska vi börja bygga nya växthus, och det ska bli Europas största cannabisodling, berättar Mads Pedersen.

Tillsammans med kanadensiska Aurora, ett av världens största företag inom produktion av medicinsk cannabis, ska man här i Odense anlägga totalt 93 000 kvadratmeter växthus, och att odla cannabisplantor skiljer sig inte så mycket från att odla tomater, enligt Mads Pedersen.

– Man jobbar med algoritmer. Att odla tomater är ganska lätt, men om man vill tjäna pengar på det måste man styra plantan väldigt precist. Detsamma gäller när man odlar cannabis, säger Mads Pedersen

I Danmark är det sedan årsskiftet tillåtet för läkare att skriva ut cannabis till patienter med vissa diagnoser och danska företag som får tillstånd av staten kan odla cannabis, både för den inhemska marknaden men även för export.

Mads Pedersen är inte ensam med planer på odling i Odense. Ytterligare ett kanadensiskt bolag, Canopy Growth Corporation ska tillsammans med danska Danish Cannabis, skapa en anläggning på 40 000 kvadratmeter.

Att det blir just Odense som blir centrum för odlingen är ingen slump, området runt staden är centrum för den danska växthusnäringen. Här finns både tradition, kunskap och erfaren arbetskraft. Mads Pedersen tror att det finns stor ekonomisk potential i cannabis i takt med att användningen för medicinskt bruk blir laglig i allt fler länder.

– Cannabis ser ekonomiskt intressant ut de närmaste kanske fem åren, men i takt med att det byggs allt fler anläggningar kommer priserna nog gå ner, spår Mads Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.