Problem med inlämningen av vapen i Malmö

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, SverigesradioReporter Evelina Olsson om problemen på Rättscentrum i Malmö

(3:32 min)
Vapen inlämnade till polisen i Malmö under en vapenamnesti 2013.

Vapen inlämnade till polisen i Malmö under en vapenamnesti 2013.

Vapen inlämnade till polisen i Malmö under en vapenamnesti 2013. Foto: Drago Prvulovic/TT

Igår inleddes polisens nationella vapenamnesti där personer kan lämna in illegala vapen och ammunition på närmaste polisstation utan att riskera straff. Men amnestin hann bara pågå i några timmar innan det uppstod problem på Rättscentrum i Malmö.

Eftersom inlämningen inte kan genomföras på ett säkert sätt har Rättscentrum i Malmö just nu begränsad kapacitet för att ta emot illegala vapen. Det beror på ett högtalarfel i en lucka i receptionen som gör att man inte kan kommunicera med personen på andra sidan. 

Det innebär att man inte kan ta emot vapen via den luckan.

– Vapeninlämningen fungerar fortfarande på Rättscentrum i Malmö, men man kan inte gå på full kapacitet. Det finns säkerhetsrisker i en av de här luckorna, och då går det inte att hantera inlämningen på ett säkert sätt, säger Fredrik Persson, polisen huvudskyddsombud i Malmö.

Enligt Fredrik Persson har man haft problem med luckan under lång tid. Åtgärder har inte vidtagits, och enligt facket beror det på att lokalförsörjningsenheten inom polisen som har hand om sådana ärenden bromsat det.

Den begränsade kapaciteten innebär att personer som kommer in och ska lämna in vapen kan få stå i kö tillsammans med personer som besöker Rättscentrum i ett helt annat ärende. Enligt Fredrik Persson beror de uteblivna åtgärderna på att bygget av Rättscentrum har överskridit budget.

– Min förhoppning är att man, en gång för alla, ska få gehör hos lokalförsörjningsenheten inom polisen om att de nödvändiga åtgärder som är kända sedan lång tid tillbaka måste omhändertas. Att inte ekonomi får gå före arbetsmiljö, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.