Första filmen från polisens kroppskamera har lämnats in

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, SverigesradioChef: Kan användas om polisen utsätts för våld

(4:49 min)

Förra året inleddes försöket med att sätta kroppskameror på polisen i region syd. Nu har den första filmen från kroppskamerorna lämnats in, till utredningen av ett grovt brott.

Kamerorna spelar inte in hela tiden, utan kan sättas igång när polisen bedömer att det är lämpligt. 

– Det inspelade materialet kan både användas om polisen utsätts för våld, eller om polisen griper in för att avvärja ett slagsmål mellan två personer, säger Anders Hall, polisens utvecklingschef på nationella operativa avdelningen.

Vilken typ av brott som den kroppsburna kameran har spelat in vill han inte gå in på.

– Om en polis befinner sig i yttre tjänst som snabbt eskalerar och blir våldsam så har han möjlighet att trycka igång kameran. 

Kan det finnas några nackdelar för de som polisen möter? 

– Vi har omgärdat det av restriktioner. Det är bara den polisen som själv har spelat in det som har tillgång till det, för att undvika att bildmaterialet utnyttjas. 

Försöksverksamheten med kroppsburna kameror pågår på flera håll i landet. Filmer har tidigare använts på andra håll som bevis i bland annat rättegångar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.