Stjärnartisterna redo för demokratitjänstgöring

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, SverigesradioRegissör Hugo Hansén: ”Både vänstern och högern har blivit populistiska”

(3:38 min)
bild

1 av 2

Nina Persson och Thomas Öberg i Vinnaren tar allt Foto: David Richter/SR

bild

2 av 2

Ensemblen till Vinnaren tar allt. Foto: David Richter/SR

Bob hund-sångaren Thomas Öberg spelar diktator och Cardigans-Nina Persson spelar en som tröttnar på demokratin, i cabareten ”Vinnaren tar allt” sätts upp på Malmö stadsteater i vår.

”Vinnaren tar allt” är ett samarbete mellan Malmö stadsteater och Medborgarbandet. Det har varit ett kollektivt arbete där föreställningen arbetats fram genom en rad workshops, där både skådespelare och musiker har deltagit.

Det har resulterat i en blandning mellan cabaret och allkonstverk. Bland annat kommer ett gäng diktatorer dyka upp på scen – och huvuddiktatorn spelas av Thomas Öberg, till vardags i Bob hund.

– Jag kan verkligen plocka fram mina diaboliska sidor. Jag tycker det är enormt roligt, säger han.

Det blir sketcher, musik och dansnummer i en ramhandling som förnklat går ut på att folket gör slut med demokratin och ersätter den med populismen, som i sin tur föder diktaturen. Rent konkret spelar Nina Persson, känd som frontfigur i Cardigans och som soloartist, en person som börjar tröttna på sin kille, Demokrati.

– Jag är lite uttråkad och rastlös, tycker inte det händer så mycket hett med honom, så då gör jag slut, säger hon.

Sen blir hon uppraggad av någon känns lite hetare.

– Det är populismen.

Det är valår i år och avsikten med föreställningen är att skapa mer engagemang kring demokratiska frågor. För demokratin är hotad just nu menar, regissören Hugo Hansén. 

– Den är hotad därför att vi fattar inte beslut på fakta utan på känslor, och då har man skadeskjutit den i grunden, eftersom det bygger på att man tar ansvar för det man rösta på och väljer, säger han.

Premiär på ”Vinnaren tar allt” är den 9 mars. Nästan 20 personer har bidragit med text och musik till uppsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.