Antisemitiska texter ges ut trots kritik

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, Helsingborgs Dagblad Ängelholmhttps://hds.imgix.net/sgsrSuyIMySy6cjRD5i8KU9TWkg.jpg?w=704&h=396&crop=faces,entropy&fit=crop&fm=jpg&auto=format&q=60
Nöje

Antisemitiska texter ges ut trots kritik

Ett av Frankrikes största bokförlag planerar att återutge ett kompendium med antisemitiska texter, trots ett tidigare uttalande om att avbryta publiceringen.

Det franska förlaget Gallimard planerar att återutge ett kompendium med antisemitiska texter av författaren Louis-Ferdinand Céline. På bilden syns ett handskrivet manus till Célines storverk ”Resa till nattens ände”, som inte kommer att ingå i kompendiet. ArkivbildBild: Michel Lipchitz/AP/TT

Det välrenommerade förlaget Gallimard planerar trots kritik att publicera en samling antisemitiska texter av den banbrytande författaren Louis-Ferdinand Céline. Tidigare i år förklarade vd:n Antoine Gallimard att han avsåg att avbryta återutgivningen av skrifterna från sent 1930-tal.

– Jag har skjutit upp projektet, men jag har inte avsagt mig det, säger han nu till tidningen Journal du Dimanche, och menar att han avvaktade med utgivningen på grund av den hektiska debatten.

Gallimard anser det viktigt att konfrontera sanningen om Céline och visa att ”ett geni fortfarande kan vara en förkastlig man”. Förlaget har tidigare sagt att man vill sätta det cirka 1 000 sidor långa kompendiet i ett historiskt sammanhang, med förord av Céline-experten Regis Tettamanzi och den judiske skribenten Pierre Assouline.

Flera franska judiska grupper och historiker, som kritiserat idén om att återutge Célines texter, menar bland annat att de ”glorifierar uppvigling till mord”. Gallimards anhängare anser däremot att texterna ändå finns på internet eller i antikvariat – utan historisk kontext.

Fakta

Louis-Ferdinand Céline

Fick ett omedelbart litterärt genombrott 1932 med den provokativa och språkligt nydanande debuten ”Resa till nattens ände” 1932. Bland övriga romaner finns ”Död på krita” (1936) och ”Kasperligan” (1944).

Under åren 1937–41 skrev han en rad politiska och antisemitiska pamfletter, som ”Struntsaker för en massaker” (1937). Flydde till Danmark efter andra världskrigets slut. Beviljades amnesti och återvände till hemlandet 1951.

Avled 1961.

Källa: Nationalencyklopedin