De trampar i takt med Vasaloppsåkarna

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, Helsingborgs Dagblad Ängelholmhttps://hds.imgix.net/LIBHYC-1nby1cfsXpkyitrIDJlI.jpg?w=704&h=396&crop=faces,entropy&fit=crop&fm=jpg&auto=format&q=60

Med blåbärssoppa och nötter som energikälla genomförde spinningcyklisterna på Friskis och Svettis sitt eget Vasalopp.

Spinningsalen var fullbelagd på söndagen när Vasaloppet följdes av cyklisterna som trampade nio mil, lika långt som skidåkarna.Bild: Britt-Mari Olsson

I spinningsalen på Höganäs Friskis och Svettis är det fullt ös sedan tidigt på söndagsmorgonen. På en storskärm kan motionärerna på spinningcyklarna följa Vasaloppsåkarna som sliter i snöfallet. Här i de nya Friskis-lokalerna är det skönare, men inte så slappt som hemma i tv-soffan förstås.

Lika länge som de snabbaste skidåkarna i Vasaloppsspåren åker de nio milen mellan Sälen och Mora, omkring fyra timmar, ska spinningcyklisterna hålla på. De flesta i alla fall, några nöjer sig med halva tiden.

– Jag kör bara i två timmar. Det är för jag har rehabilitering nu, så jag får ge mig efter halva, säger Cecilia Hillman.

Cecilia Hillman, längst till höger, körde halva passet som ju ändå blev två timmars spinning.Bild: Britt-Mari Olsson

Joakim Lund, som leder denna andra timme av Vasaloppsspinningen, manar på. Några intensiva minuter till innan man slår av lite på takten. Cyklisterna tar en timme i taget. Efter varje timme byter ledarna av varandra, någon fyller på vattenflaskan eller springer ut på toa. Men de flesta sitter kvar på spinningcyklarna och låter benen trampa, sträcker bara på ryggen och skakar loss armarna lite för att slappna av inför nästa timmes hårdkörning.

På ett bord står skålar med frukt, nötter, russin, godis och många literförpackningar blåbärssoppa. Drycken är speciell för dagen förstås, ja tilltugget också. Godis brukar inte Friskis och Svettis bjuda på, men fyra timmars spinning kräver energi. Ulf Tuvesson går runt bland cyklisterna och serverar.

– Jag har varit med på Vasaloppsspinning tolv gånger. Det är väldigt roligt. Eftersom jag är värd här på Friskis hjälper jag till, servar med påfyllning och sådant, säger han.

Ulf Tuvesson hjälper till att serva deltagarna med nötter och blåbärssoppa. Här laddar Beatrice Mahler med mer energi.Bild: Britt-Mari Olsson

Catrin Ulterman tar tacksamt emot en mugg blåbärssoppa till. Det är andra gången som hon kör Vasaloppsspinning.

– Förra året åkte min man och min son Vasaloppet. Då tänkte jag att jag kunde prova att vara med här och cykla. Det gick bra, så nu är vi med på spinningen både min man och jag. Han kör inte Vasaloppet i år, men nästa år kanske, säger hon.

En mugg blåbärssoppa gör susen i Vasaloppsspinningen. Catrin Ulterman serveras av Ulf Tuvesson.Bild: Britt-Mari Olsson

Längst bak i spinningsalen sitter Agneta och Lennart Nilsson och trampar på varsin cykel. Efter två timmars cykling och lika mycket till framför sig, ser de nästan oberörda ut.

– Det känns bra, både i benen och resten av kroppen. Det är andra gången som jag är med, men Lennart har kört Vasaloppsspinning flera gånger, säger Agneta Nilsson.

– Vi brukar träna här fyra gånger i veckan och vandrar mycket också. För lite sedan gjorde vi en 80-milsvandring till Santiago de Compostela i Spanien, säger Lennart Nilsson.

– Så därför känns inte detta så farligt, tycker Agneta Nilsson.

Agneta och Lennart Nilsson är vana motionärer och tycker inte att Vasaloppsspinningen är särskilt jobbig.Bild: Britt-Mari Olsson