Skånes hälsoprofil: ”Jag har varit en rebell inom branschen”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, Helsingborgs Dagblad Ängelholmhttps://hds.imgix.net/Ysxm7hLWG8vXvqaXwBm-zCp7wGk.jpg?w=704&h=396&crop=faces,entropy&fit=crop&fm=jpg&auto=format&q=60

Hälsobranschen måste bli mer seriös tyckte Gerhard Svensson under 80-talet. Efter en 39 år lång karriär säljer han nu åtta av sina nio butiker i Skåne.
– Förr ville folk inte visa att de gick in i en hälsobutik för då var man lite knepig, säger han.

Gerhard Svensson köpte sin första hälsokostbutik 1979. Nu har han sålt alla utom en i Trelleborg.Bild: Niklas Gustavsson

Gerhard Svensson tar emot i sitt nybyggda hus i Båstad. Tidigare bodde han och hans fru i grannhuset, men tomten var för stor. De valde att stycka av den och började om på ena delen.

– Här borta har vi 200 vinrankor, säger han och pekar ut genom fönstret.

– Vi producerar och konsumerar rött vin, och har fått ihop 100 till 150 liter drickbart, säger han och poängterar att det är skillnad på drickbart vin och det som inte är drickbart.

Vinet är fritt från kemi och det är viktigt för en person som ägnat sitt liv åt hälsa. Gerhard Svensson är uppväxt på Österlen och fick med sig hälsointresset från barnsben.

– Det förekom i min familj att man skulle äta och leva så gott det gick ifrån naturen. Vad den odlade och gav.

Att han skulle jobba med hälsa var däremot inte självklart. Startskottet kom när han 1979 köpte en hälsobutik i Hässleholm. Då var själva lokalen mer intressant än produkterna. Men inne på kontoret, bakom en gardin, satt han under ett och ett halv år och sög åt sig kunskap.

– Jag tyckte det var väldigt intressant från start och har varit lite av en rebell inom branschen. Jag har ifrågasatt mycket.

– 80-talet var flummigt. Det är oerhört viktigt att produkterna är seriösa och marknadsföringen måste vara seriös. Det var inte så då. Jag har kämpat rätt mycket med det. Jag insåg att människor vill ha trygghet när de går in i en butik. Det ska kännas bra.

Gerhard Svensson visar upp en påse från första butiken han köpte.Bild: Niklas Gustavsson

Han beskriver en märkbar förändring från när han drev butiken i Hässleholm på 80-talet, fram till idag. Då smög kunderna in.

– Folk ville inte visa att de gick in i en hälsobutik för då var man lite knepig. Nu ha det vänt sedan många år tillbaka. Idag är det mer ”jag har råd att gå till hälsobutiker, jag köper bra produkter och håller mig i god kondition.” Folk nästan tittar sig omkring för att kolla om någon ser dem.

Gerhard Svensson delar inte upp hälsa i träning och kost, utan det handlar om helheten tycker han.

– Var och en får försöka hitta sitt eget spår för att leva sunt. Man ska inte tvinga på någon människa hur den ska göra, utan alla måste känna efter själva. Ta diskussionen med sig själv ibland. Hur lever jag? Lever jag sunt? Kan jag göra någonting åt det här?

Lever du som du lär?

– Jag brukar säga att jag har råd att slarva någon gång för jag lever så sunt. Att slarva kan vara rätt trevligt. Men jag ser till att köpa de produkterna jag vet innehåller så lite kemi som möjligt. Vi köper exempelvis aldrig någon gris, utan äter nötkött och fisk. Under de senaste 20 åren har jag inte ätit en enda fläskkotlett.

Att Gerhard Svensson inte har någon butik i Båstad är ett medvetet val. ”Jag har haft möjlighet att köpa en butik här men jag tackade nej. Jag vill inte ha en verksamhet där jag bor”, säger han.Bild: Niklas Gustavsson

Gerhard Svenssons företag heter Everkost, men på butiksskylten står det Life eftersom han samarbetar med kedjan. Och det är till Life Europe han nu har sålt butikerna i Malmö, Hyllinge, Hässleholm och Lund. Den i Trelleborg har han valt att behålla. Den drivs av hans son.

– Vi har haft en bra verksamhet, det ska jag inte förneka, och har gynnats av att människor ändrat inställning till hälsa. Jag har ett citat som summerar det bra. ”Först offrar människan sin hälsa för att tjäna pengar, efter det offrar människan pengar för att återställa sin hälsa”.

Bara för att han nu sålt butikerna innebär inte det att han kommer vara sysslolös. Sedan många år tillbaka utvecklar han hälsoprodukter och det kommer han fortsätta att göra.

– Jag släpper inte branschen och har inte tänkt köpa en gungstol. Det kommer inte in i huset.

I trädgården har Gerhard Svensson 200 vinrankar som hittills har gett 100 till 150 liter rödvin.Bild: Niklas Gustavsson