SOHR: Fjärdedel av Ghouta under regimkontroll

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, Helsingborgs Dagblad Ängelholmhttps://hds.imgix.net/jYtluY_m4jbsfC7DTad5-FFu_Yk.jpg?w=704&h=396&crop=faces,entropy&fit=crop&fm=jpg&auto=format&q=60

Den syriska regimens styrkor uppges nu i en markoffensiv ha intagit mer än 25 procent av den belägrade rebellenklaven östra Ghouta utanför huvudstaden Damaskus.

Ett foto som publicerats av den regimkritiska aktivistgruppen Ghouta Media Center visar förödelse efter bombningar i staden Douma i östra Ghouta den 1 mars. Bildens äkthet har verifierats av nyhetsbyrån AP.Bild: Ghouta Media Center via AP

– Det är till största delen bondgårdar och det är några städer, säger Rami Abdel Rahman, chef för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, till nyhetsbyrån Reuters.

Regimstyrkor ska nu befinna sig bara tre kilometer från enklavens största stad Douma.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Sana har en rad byar återtagits av regimstyrkor liksom staden al-Nashabiya, som före inbördeskriget hade 11 000 invånare – medan hela distriktet al-Nashabiya hade en befolkning på nästan 77 000 invånare 2004.

Statliga medier skriver att terrorstämplade Jabhat Fatah al-Sham, som tidigare var al-Qaidas gren i Syrien under namnet al-Nusrafronten lidit stora förluster, med hänvisning till militärkällor.

Den sunniextrema rebellrörelsen Jaish al-Islam uppger att deras styrkor tvingats retirera, och att de använt sig av ”den brända jordens taktik”, det vill säga att de bränt ned eller på andra sätt ödelagt de delar som gruppen lämnat bakom sig, rapporterar Reuters.

Enligt SOHR flyr nu hundratals människor, uppskattningsvis mellan 300 och 400 familjer, striderna i enklaven mot säkrare områden. Samtidigt hävdar den syriska regimen i statliga medier att den försöker upprätta en säker korridor för civila som vill lämna östra Ghouta.

Fakta

Konflikten i östra Ghoura

Ghouta sträcker sig från Damaskus östra förorter och ut på landsbygden. Området kontrolleras av rebeller och har stått under regimens belägring sedan 2013.

Våldet har eskalerat i östra Ghouta den senaste tiden. Detta trots att FN:s säkerhetsråd för en vecka sedan enades om en 30 dagars vapenvila. Men striderna har inte upphört. Den syriska regimen och dess allierade ryska styrkor har i stället infört pauser i striderna, medan regimen inlett en markoffensiv.

Terrorstämplade rörelser omfattas inte av vapenvilan.

Nästan 600 människor har dödats och över 2 000 har skadats, framför allt i flygräder men även i attacker på marken, enligt FN. Samtidigt har rebeller skjutit granater mot huvudstaden Damaskus som krävt ett stort antal liv och många skadade.

Källor: AFP, Reuters