Varm Joan Baez i bästa form i Malmö

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter från, Helsingborgs Dagblad Ängelholmhttps://hds.imgix.net/nyj2fDziuO1saptYX3F2iL1pdVc.jpg?w=704&h=396&crop=faces,entropy&fit=crop&fm=jpg&auto=format&q=60

Bild: Patrick Persson

Joan Baez

KONSERT · AMERICANA. Malmö Live 3/3

Joan Baez förtjänar stor respekt för sitt konsekventa sätt att stå upp för fred, frihet, jämlikhet och syster- och broderskap.

Med det sagt: Går man tillbaka till 60-talsskivorna är det inte alltid så spännande att lyssna på henne.

I mina öron fraserar och tolkar Joan Baez en mängd låtar likadant. Många ballader blir det och ibland är det som om hon känner att hon kommer tillräckligt långt med enbart sitt engagemang och sin vackra klara sopranröst med det speciella vibratot.

Fler nyanser och stämningslägen finns på det fina nya albumet ”Whistle down the wind”. Joan Baez sjunger numera i ett mörkare läge, mjukare och mindre tvärsäkert, och har här valt ut sånger med plats för sökande och sårbarhet.

Många av dem kom under Malmökonserten, som hade något för alla. ”Whistle down the wind”-låtarna fick stå för det nya, för övrigt visade Joan Baez att hon vet vilka låtar publiken förknippar med och förväntar sig av henne.

Hon varvade politiska slagnummer från folksångsrörelsens 60-tal med populärt allmängods som ”The boxer”, ”House of the rising sun” och ”Me and Bobby McGee” och de traditionella folksångerna ”Seven curses” och ”The Lily from the west”. Det märks att Joan Baez fortfarande ser som sin uppgift att bära sånger vidare och föra ut dem.

Från Dylan lånades ”It’s all over now, baby blue” och Baez sjöng också sin låt om honom och deras förhållande, ”Diamonds and rust”.

Själv var sångerskan i fin form röstmässigt, gav ett starkt och engagerat intryck och släppte fram värme och humor.

Hon brinner för samma ideal fortfarande och talade inför sin version av Woody Guthries ”Deportee” om dagens situation i USA. ”85 procent av tiden förnekar man denna faktiskt onda verklighet och övriga 15 procent använder man till att försöka göra gott och få livet för andra och en själv att kännas lite bättre”.

Joan Baez signalerade kraft och övertygelse vid lördagens Malmökonsert.Bild: Patrick Persson

Joan Baez kommer långt med sin röst och sitt eget gitarrspel. Med på scenen fanns tre medmusiker, men ofta var deras insatser inte till någon större nytta. Baez son Gabriel Harris hanterade sina slagverk så försiktigt att de sällan gjorde mycket från eller till.

Multiinstrumentalisten Dirk Powell är skicklig nog, men på gitarr, mandolin och piano nöjde han sig i stort sett med att kompa med ackord, dubblerade det Baez själv gjorde. Musiken hade vunnit på att Powell i stället stuckit ut, med annorlunda inpass och soloslingor.

När sångerskan la ner gitarren för att sjunga gamla ”Darling Corey (Dig a hole in the meadow)” fick Powell utrymme för att gå lös på banjon och plötsligt uppstod ett ös och en variation som konserten verkligen borde ha haft mera av.

Att säga att (stäm)sångerskan Grace Stumberg var med på scenen är förstås nästan en överdrift. Mesta tiden gjorde hon skäl för sitt efternamn. Stumberg har en fin röst, men åker tydligen med på turnén för att sjunga tre-fyra låtar. Märklig misshushållning.

Joan Baez röst blev snarast starkare ju längre konserten led, slutnumret ”Swing low, sweet chariot” fick en stor dos kraft och energi. Detsamma gällde ”Gracias a la vida”, en annan höjdpunkt.

Lika engagerande, fast i andra änden av skalan, var Antony and the Johnsons ”Another world”, nedtonad men intensiv och förstärkt med Gabriel Harris marschpuls på hihaten.