Nya taktiken för laglydnad ska förnedra de som går mot rött

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

En förnedrande dusch, en reprimand och offentlig uthängning. I kinesiska provinsen Hubei har man tagit till en ny taktik för att få folk att sluta korsa gatan när det är röd gubbe.

Lagar är till för att följas och i Kina har man ett tänkt kreativt för att få folk att efterleva trafikreglerna. I staden Daye i Hubei, en provins i landets centrala delar, har man installerat ett nytt system vid övergångsställen. Det handlar om knähöga gula stolpar som sprutar ut en dusch vatten om någon försöker korsa gatan trots röd gubbe. När systemet aktiveras spelas även förmaningar som ”det är rött, vänligen korsa inte gatan – det är farligt” upp.

Men att få fuktiga knäveck och en tillsägelse är inte allt. Systemet har även kameror som använder ansiktsigenkänning och laddar upp bilden i polisens databas. Och som lök på laxen visas även en bild av förövaren på storbildskärm i korsningen.

Enligt China News Service har systemet kostat 1,3 miljoner yuan, motsvarande 1,8 miljoner kronor. Och investeringen ska ha gett effekt.

– Förvisso var det några som gick mot rött, men utrustningen har verkligen haft en uppenbart dämpande effekt, säger Wan Xinqiang, presstalesperson för folksäkerhetsbyrån/polisen i staden Daye, till nyhetsbyrån.

Bakgrundstanken till det nya ”fotgängarskyddet” kommer från andra delar i landet.

– I Shenzhen kan utrustningen spela in överträdares ansikten och visa upp dem för allmänheten. I Wuhan hindras folk från att gå mot rött genom två långa rep i korsningen. Vi har bara kombinerat dem, säger Wan.

Nya taktiken skapar oro

Men alla är inte överförtjusta i det nya systemet. Dels finns det oro att laserstrålarna som avgör om någon försöker korsa gata kan skada barn och att fotoinsamlingen innebär ännu mer övervakning.

– För att undvika att lasern skadar barns ögon har vi sänkt höjden från 1,2 till 0,8 meter. Och eftersom duschen bara är vattenånga så är den säker för barn och andra. Vattnet i sprinklersystemet är rent och kommer att bytas varje dag, säger Wan Xinqiang.

Systemet ska testas under en tid, men om det ger önskat resultat kommer tekniken installeras överallt i staden.

Ny teknik RSS