Ökat tryck på föreläsningar om könsroller efter #metoo

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Socialrådgivarna Càssandra Winther och Rasmus Grip började föreläsa om könsroller och genus innan me too-rörelsen som fick stor spridning i Sverige, men i samband med rörelsen så har trycket och efterfrågan på deras arbete ökat.

– Jag tror att vi vuxna ofta ryggar undan från de här jobbiga frågor om porr eller sex till exempel. Då blir ju ungdomarna lämnade med sina frågor. Alla behöver ju ha någon vuxen som man kan prata med om detta, säger Càssandra Winther.

Jag tror att vi vuxna ofta ryggar undan från jobbiga frågor. Då blir ungdomarna lämnade med sina frågor.

De pratar också mycket om maskulinitetsnormer som påverkar unga killar och mäns sätt att uttrycka sig på. Till exempel tycker många att det kan vara jobbigt att visa känslor. Socialrådgivaren Rasmus Grip blir dock också positivt överraskad över hur öppna många unga är.

– Vi tror att vissa saker är ett problem, sen visar det sig inte vara det för många ungdomar. Då blir jag glad och det ger mig hopp om framtiden, säger han.

En elev från T4-gymnasiet i Hässleholm, som vi kallar för Theo men som egentligen heter något annat, tycker att det var bra av skolan att satsa på den här typen av föreläsning.

– Jag har tänkt på att killar måste våga bli mer öppna och visa känslor. Vi måste lära oss att det inte är fel att gråta, säger Theo.

Sverigesradio Malmö RSS