Tungt tapp för EVS – Fanny Andersson lämnar

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Engelholm förlorar en tung guldpjäs. Fanny Andersson flyttar till Finland för att få fyr på en glöd som gått förlorad. ”Det känns som ett bra steg för mig”, säger hon.

Fanny Andersson hänger inte med på Engelholms jakt efter femte raka SM-guldet. Hon flyttar i stället till Finland.

Fanny Andersson har varit med om tre av Engelholms fyra raka SM-guld. Nu är det klart att klubben får leta ny passare, för den 21-åriga Örkelljungatjejen kommer att flytta till nordöstra Finland. Hon har skrivit på för Pölkky Kuusamo i finska elitserien.

– Jag har varit tre år i EVS och känner att jag behöver hitta nya sätt att utvecklas på, för att hålla motivationen uppe. Kuusamo kontaktade mig och jag fick en bra magkänsla, den finska ligan är lite bättre än den svenska och jag får chansen att spela volleyboll på heltid.

– Jag flyttar i augusti och ser verkligen fram emot det. Det ska bli jätteroligt, säger hon.

Tränaren P-A Sääf har drillat Fanny Andersson hårt de senaste somrarna och de senaste två guldresorna har hon haft nyckelroller i. Men nu vill hon ta nya steg.

– Jag vill bli en bättre passare och skaffa mig ännu bättre spelförståelse. Så länge jag håller på med det här vill jag försöka utvecklas.

Under onsdagen samlas det svenska damlandslaget och sommarens första utmaning handlar om Europa League. Därefter väntar en andra landslagsperiod med EM-kval. Fanny Andersson blev uttagen, men kom överens med ledningen om att stå över den första perioden.

– Sen ska vi höras inför andra svängen, säger hon. Jag känner att jag behöver ta en paus. Det är inte lika roligt längre, den här säsongen har tagit mycket på mig fysiskt och mentalt. Det är här Finland kommer in i bilden, jag hoppas hitta tillbaka där.

När kom de här tankarna?

– Någonstans i mitten av säsongen. Men det var aldrig aktuellt att hoppa av, jag var fast besluten att slutföra säsongen.

– Och hittar jag bara tillbaka med motivationen kan jag absolut tänka mig landslaget igen. Finland känns som ett lagom steg för mig.

Fredrik Tågsjö, sportchef i EVS, tycker att Fanny Andersson gör rätt som flyttar.

– Folk trodde inte på henne i början, så det är klart att hennes resa hos oss har varit skithäftig, säger han. Utvecklingen har varit spikrak och hon lär sig volleyboll hela tiden. Serven håller redan internationell klass och nu när hon vill röra på sig känns Finland som ett bra steg.

Nordamerikanerna Kaleigh Nelson, Emily Sklar och Tess Rountree lär också dra vidare, så en sak är säker: för Fredrik Tågsjö blir det än en gång till att börja om från början med lagbygget.

HD Ängelholm RSS