Två års fängelse för rån mot 19-åring i Ängelholm

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Två års fängelse blir straffet för de båda 22-åriga män som utsatte en ung kvinna för ett brutalt rån i Sibirienskogen i februari.

Två 22-åriga män, från Höganäs respektive Ängelholm, som stod åtalade för rånet mot en ung kvinna i Sibirienskogen i februari fälls av tingsrätten. De har också gjort sig skyldiga till övergrepp i rättssak för att försökt hindra henne från att polisanmäla och genom att hota henne och hennes familj.

För båda förövarna blir straffet fängelse i två år. De ska också betala skadestånd till kvinnan.

Det var fredagen den 16 februari som den 19-åriga kvinnan hade kommit överens med en bekant om att träffas. Med sig hade han ytterligare två unga män, som följde med i kvinnans bil.

Kvinnan har berättat i förhör att de till en början körde runt tillsammans och gjorde några stopp längs vägen. Efter ett tag satte sig en av männen vid ratten. Senare under kvällen stannade de bilen vid Sibirien.

I skogen överföll två av männen kvinnan, tryckte ner henne på marken och höll fast henne. De riktade ett skjutvapen mot henne och hotade även att slå henne med en batong. Hon tvingades att föra över 30 000 kronor till en av männens bankkonto genom mobilappen swish.

Efteråt körde de iväg i hennes bil, som återfanns krockskadad dagen efter.

Båda gärningsmännen har nekat till anklagelserna, och har bland annat sagt att hon själv valde att föra över pengar. Till en början var även kvinnans bekant misstänkt för att vara inblandad i rånet, men de misstankarna avfärdades.

Tingsrätten går på kvinnans linje, och konstaterar att hon lämnat en trovärdig berättelse av händelserna. Vid husrannsakan hemma hos männen hittade polisen bland annat flera kolsyrevapen, batong och en rånarluva.

Minimistraffet för rån är ett års fängelse, men situationen ses som mer allvarlig och har varit väldigt skrämmande för offret, bland annat eftersom hon hotats med vapen.

Hon har också lurats till platsen av någon hon hade förtroende för, rånet skedde under en relativt lång tid och på en folktom plats.

HD Ängelholm RSS