Israel bombade iranska mål efter beskjutning

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Israel har anfallit iranska militäranläggningar i Syrien för att hämnas iransk raketbeskjutning mot israeliska militärbaser under natten, bekräftar Israels militär.

Det israeliska anfallet är ett av de största som riktats mot Syrien sedan inbördeskriget inleddes för drygt sju år sedan.

Attackerna inleddes vid midnatt med ett tjugotal raketer som avfyrades mot israeliska militärbaser på Golanhöjderna, ett syriskt gränsområde som ockuperas av Israel sedan sexdagarskriget 1967, enligt Israel.

Ingen människa skadades i attackerna, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för israeliska försvarsmakten.

1 av 3 | Foto: OMAR SANADIKI / REUTERS

Missiler sedda från Damaskus på torsdagen.

Tyst från iranskt håll

Israel svarade genom att angripa iranska mål inne i Syrien, och attackerade även det syriska luftvärnet. Det israeliska anfallet är ett av de största som riktats mot Syrien sedan inbördeskriget inleddes för drygt sju år sedan.

Syrien bekräftar att israeliska robotar träffat militärbaser, vapenförråd och radaranläggningar, rapporterar statliga medier, skriver AFP. Iran har varken kommenterat attackerna mot de israeliska militärbaserna på Golanhöjderna eller mot de iranska baserna i Syrien.

Ökade spänningar

Iran strider på regeringens sida i det syriska inbördeskriget, tillsammans med Ryssland och libanesiska Hizbollah.

Spänningarna mellan Israel och Iran har ökat under de senaste veckorna. I tisdags, bara timmar efter beskedet att USA:s president Donald Trump drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran, attackerade Israel en militärbas i närheten av Syriens huvudstad Damaskus. Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) dödades 15 människor, inklusive åtta iranier. Israel har inte tagit på sig attacken, men inte heller nekat till att ligga bakom.

Iran har utlovat hämnd mot Israel sedan sju iranska militärer dödades i en misstänkt israelisk attack mot en bas i Syrien i förra månaden.

Dagens tre rubriker 10 maj 00:29

ARTIKELN HANDLAR OM

Kriget i Syrien

Israel

Iran

Syrien

LÄS OCKSÅ

6 maj NYHETER

Nya hotet i Mellanöstern: Krig mellan Iran och Israel

12 februari NYHETER

Är det slutstriden vi ser?

15 mars NYHETER

Efter sju år – så ser kriget i Syrien ut nu

14 april NYHETER

Attacken i Syrien: Detta har hänt

12 april NYHETER

7 frågor och svar om Syrienkrisen

Aftonbladet Nyheter RSS

Kommentera