Matsvinnet har blivit en profilfråga för livsmedelsbranschen

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

En tredjedel av all mat som produceras går till spillo, vilket gör matavfall till den tredje största utsläppskällan av växthusgaser, och på senare tid har livsmedelsbranschen börjat ta problemet på allvar.

– För bara tio år sedan var det ingen inom livsmedelsbranschen som ägnade frågan någon uppmärksamhet, men det har ändrats. Numera är svinnet en viktig profilfråga för branschen, berättar Åsa Nyblom är etnolog och miljösociolog på IVL Svenska miljöinstitutet.

IVL Svenska miljöinstitutet, Linnéuniversitet och Statistiska centralbyrån ska undersöka hur det kom sig att svinnet gick från att vara en ickefråga till att bli en profilfråga.

– Vet vi vad som gjorde frågan relevant kan vi använda kunskapen till att öka intresset för andra frågor, säger Åsa Nyblom.

Projektet ska pågå i två år, det finansieras av Naturvårdsverket och arbetet leds av Statistiska centralbyrån.

Sverigesradio Göteborg RSS

Kommentera