Fartkameran gav Opeln 68.000 kronor i böter

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Enligt fartkameran körde Opel Astran i 696 km/h på 50-väg. Polisen ifrågasatte aldrig att en familjebil hade slagit världsrekordet med 250 km/h.

Bugatti och Koenigsegg har slagits om rekordet, men förra året körde svenskarnas Agera RS i 447 km/h och blev därmed officiellt planetens snabbaste serietillverkade bil. Nu har dock Koenigseggs rekord slagits med råge – av en Opel Astra. I alla fall om man får tro den belgiska fartkameran som angav en hastighet på 696 km/h.

Om det verkligen hade varit korrekt så skulle hastigheten ha inneburit att familjebilen bara var 11 km/h från att slå rekordet för samtliga fordon med stötstångsmotorer.

Föraren i den lilla belgiska staden Quiévrain fick en bot hem i brevlådan, och då fartöverträdelsen skedde på 50-väg landade bötesbeloppet på nära 68.000 kronor.

Inte alls slagit världsrekordet

Ägaren vandrade in på den lokala polisstationen och förklarade att hans Astra inte alls var snabbast i världen. Efter att myndigheterna hade granskat informationen från kameran kom man fram till att mannen förvisso var en fartsyndare, men att han bara hade kört 60 på 50-väg. Polisen rev den ursprungliga boten men tvingade ändå den stackars Opelägaren att betala för de 10 km/h han hade kört för fort.

Läs mer: Så här ser Elon Musks tunnel i Los Angeles ut

Enligt Carscoops berodde missen på felaktig programmering i fartkamerans mjukvara. Sedan fartkamerorna monterades upp i Sverige har polisen vid ett antal tillfällen erkänt att skåpen mätt fel, exempelvis i Jönköping – och inte mindre än sex kameror i Uppland.

Experter har konstaterat att det finns ett stort antal felkällor som kamerorna inte tar hänsyn till, exempelvis stark vind och vibrationer från tunga fordon.

Ny teknik RSS

Kommentera