Centerpartiet vill se över försörjningsstödet

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

De som inte aktiverar sig ska kunna bli av med sitt försörjningsstöd.

Det föreslår Centerpartiet som också vill dela upp utbetalningarna mellan båda föräldrarna.

– Många kommuner vittnar om att pengarna månad efter månad betalas ut till mannen i hushållet, sa C-ledaren i sitt tal under Järvaveckan.

Centerpartiet vill se över försörjningsstödet.

Partiet vill dels att stödet betalas ut till båda föräldrarna i eftersom pengarna i dag ofta går till mannen i familjen, enligt Annie Lööf.

Dessutom vill Centerpartiet införa ett krav på att delta i aktiviteter som ökar chanserna att få ett jobb.

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON

Annie Lööf, partiledare Centerpartiet.

– Det ska vara en förutsättning för att försörjningsstödet ska betalas ut. På så sätt skapas större drivkrafter att jobba eller utbilda sig, sa Annie Lööf i talet.

Annie Lööf vill också införa ”integrationsförskolor” där barnen är på den ordinarie förskolan medan den föräldern är på SFI-utbildning i anslutning till förskolan.

– Syftet är att sänka tröskeln för föräldrar, främst kvinnor, att under och efter föräldraledigheten komma tillbaka till förskolan med barnen och komma tillbaka till sin SFI-undervisning för att fortsätta lära sig svenska och känna sig som en del av samhället.

Ett par hundra människor lyssnade när Centerledaren höll tal i Järva, norr om Stockholm. Hon fick applåder flera gånger, men det fanns också de i publiken som höll upp plakat med protester mot partiets miljöpolitik.

Till vilka riktar sig de här förslagen?

– De är generellt utformade, men framförallt har det stor nytta för de utlandsfödda kvinnor som idag inte får del av försörjningsstöd. 

Hur stort problem är ojämlikhet i utsatta områden?

– Det svenska systemen har gjort att ojämställdheten är ett stort problem bland utlandsfödda. Försörjningsstödet betalas ofta ut till mannen, där föreslår vi ändringar. Vi ser också att det är svårt att fånga upp kvinnor som varit föräldralediga att komma tillbaka till SFI. 

Varför är kvinnor i förorten en så bortglömd grupp?

– Jag tror det handlar om att vi inte har haft jämställdhetsglasögonen tillräckligt tydligt på oss. Vi behöver bryta utanförskapet, till exempel genom att ställa krav på aktivering för att få försörjningsstöd. Det skickar en signal att inte bara mannen ska vara aktiv. 

Om man inte är aktiv, ska man kunna bli av med försörjningsstödet?

– Ja, försörjningsstödet är den sista utposten, därför ska det krävas ganska mycket för att man ska kunna bli av med det. Jag tror inte att någon kommer vägra att vara aktiv, men det är klart att vi måste ställa krav. Det kan inte vara så att man ska låsas fast vid spisen eller hemmet som kvinna. 

Dagens tre rubriker 11 juni 00:29

JOHN GRANLUND

OLOF SVENSSON

ARTIKELN HANDLAR OM

Centerpartiet

Annie Lööf

Järvaveckan

LÄS OCKSÅ

8 juni NYHETER

Annie Lööfs förlossningsilska: ”Ett svek mot kvinnorna”

17:45 NYHETER

”Korkat att bara peka ut muslimer som moralpoliser”

16 maj NYHETER

Efter debatturnéerna – Lööf och Sjöstedt grillades på scen

8 juni NYHETER

Strandhäll slår tillbaka mot Annie Lööfs BB-utspel

i går 00:00 LEDARE

Annie Lööf är höger om Djingis Khan

Aftonbladet Nyheter RSS

Kommentera