”Folk skjuter varandra för jackor”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

– Du kan råka sälja till fel person. Det handlar inte bara om gäng. Vad som helst kan gå fel. Hade han mött en person som hade hans psyke så hade det slagit ihop, säger hon.

Maryam fyller snart 30 år och vill berätta hur det var att leva med oro, ovisshet och rädsla för vad som skulle hända hennes pojkvän som sålde droger.

– Jag var inte lugn förrän jag fick ett samtal att han var hemma igen. Folk skjuter varandra för jackor. En affär kan gå helt snett även om det bara handlar om en karta.

Drogerna och stressen gjorde honom till någon annan än den hon lärt känna. Hon beskriver det som att han blev iskall.

– Han kunde säga rakt ut att han hade djävulen i sig och jag försökte bevisa motsatsen.

Karim slutade själv ta droger, men började istället sälja ännu mer. Maryam la all sin energi på att försöka få honom att sluta i hopp om ett annat liv.

– Jag jobbade mycket för att han inte skulle känna att han behövde sälja och få in pengar. Fysiskt tog det min kraft för att jag hela tiden skulle jobba. Psykiskt var det ju påfrestande för jag var ständigt orolig.

Situationen blev till slut ohållbar. Hon samlade sina sista krafter för att lämna relationen och flytta till Malmö.  Nu vill hon hjälpa andra genom att berätta vad hon varit med om.  

– En av de tyngsta grejerna var alla frågetecken för mig. Varför har han gjort det här valet om han älskar mig? Det är frågetecknen som vi inte får något svar på.

Vad har du för råd till andra som befinner sig i den situationen som du var i?

–  Även om det är svårt så måste man någonstans stärka sig själv. Jag råder kvinnor till att faktiskt söka hjälp, till att ta sig ur den relationen.

Maryam och Karim heter egentligen något annat.

Sverigesradio Malmö RSS