Så här kan du följa århundradets längsta månförmörkelse

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Hoppas på klart väder – och spana mot månen. Här är tidpunkterna för dig som vill följa blodmånen.

Lyft blicken på fredag. Då inträffar det här århundradets långvarigaste månförmörkelse. Samtidigt kan du njuta av planeten Mars, som inte har varit så nära jorden på femton år.

I Sverige inleds skådespelet vid klockan 21 fredag kväll på sydöstra Gotland när månen går upp över horisonten.

Fullmånen inträffar exakt klockan 22.20 – och två minuter senare, klockan 22.22, befinner sig fullmånen djupast inne i helskuggan, skriver sidan astroinfo.se.

Hela månförmörkelsen pågår i nära fyra timmar

Månen befinner sig sedan i nära 1 timme och 43 minuter i helskuggan, alltså till strax efter midnatt. Men både en tid innan och efter helskuggan går det att följa den så kallade penumbrala förmörkelsen, och hela förloppet pågår i 3 timmar och 55 minuter.

Den långa tid månförmörkelsen pågår gör att den även kommer att kunna följas i de allra norraste delarna av Sverige. Vid Treriksröset går månen upp strax efter klockan 23.

Läs mer: Då kan du se århundradets längsta totala månförmörkelse

Till skillnad mot solförmörkelser behövs ingen särskild utrustning för att följa månförmörkelsen. Det går att titta direkt mot månen utan att skada näthinnan eller bli bländad.

Månförmörkelsen kommer att synas samtidigt i Europa och Afrika samt i större delen av Asien och Australien.

– Man kan se nästan hela förloppet när det är bra väder, så det blir en riktigt bra månförmörkelse här i Sverige, säger Robert Cumming som är redaktör på tidningen Populär Astronomi och även arbetar på Onsala rymdobservatorium.

Månen går helt in i jordens skugga

Fenomenet, som också kallas blodmåne, uppstår när jorden hamnar mellan månen och solen och månen går in i jordens skugga. På månen blir det å andra sidan solförmörkelse, där solen syns som en röd kant runt jorden och det är detta röda ljus som färgar månen röd.

– Om man lyckas pricka in månuppgången så är den riktigt snygg. Det ser dramatiskt ut, månen ser extra stor ut nära horisonten, säger Robert Cumming.

Eftersom månen är ovanligt långt borta från jorden just nu, så ser den lite mindre ut än den brukar och det tar längre tid för den att passera genom jordens skugga, vilket gör månförmörkelsen ovanligt lång. Den längsta under det här seklet till och med. Men inte nog med det.

– När förmörkelsen är i gång, om man ser den tillräckligt långt ner i landet, kommer man att kunna notera en mycket ljusstark stjärna under månen, säger Robert Cumming.

Läs mer: Läsarnas egna bilder på supermånen

Det är planeten Mars som är närmare jorden än på femton år just nu och som ser både större ut och lyser betydligt starkare än vanligt.

– I vissa delar av Sverige kan det se ännu rödare ut på grund av brandröken, men det kan också bli lite svårare att se i norr, säger Robert Cumming.

Månförmörkelsen syns bäst i syd

En nackdel är att månen ligger lågt på himlen ju längre norrut du kommer, så fenomenet kommer att synas bättre ju längre söderut i Sverige du befinner dig. Dessutom kommer den ljusa sommarnatten att göra att blodfärgen inte ser så stark ut i norr.

– Det ska verkligen bli spännande att se hur det ser ut. Jag ser verkligen fram emot bilder från olika delar av Sverige och att få höra hur folk upplever fenomenet i olika delar av landet, säger Robert Cumming.

Den totala månförmörkelsen har inte alltid varit så populär eftersom den röda färgen länge ansågs vara ett varsel om hemska händelser.

Nästa totala månförmörkelse inträffar 21 januari 2019, och den kommer att pågå i 1 timme och 2 minuter.

Här visar nyhetsbyråns AFP vad som sker vid månförmörkelsen:

Månförmörkelse tidpunkter

21.00. Månen börjar gå upp över sydöstra Gotland.

21.30. Månen går upp i Malmö.

22.20. Fullmånen inträffar.

22.22. Månen befinner sig djupast i helskuggan av jorden.

23.00. Månen går upp vid Treriksröset.

Månen befinner sig sedan i nära 1 timme och 43 minuter i helskuggan

Hela förloppet inklusive den penumbrala delen pågår i 3 timmar och 55 minuter.

Ny teknik RSS