Bjäre Chips satsar stort i Ängelholm

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Att flytta en hel fabrik gör man inte på en kafferast. Inte ens i en chipspaus. Men slit och släp ger resultat. På onsdag drar chipsfabriken igång i Ängelholm.

Linjen är i ordning, visar Dan Lundqvist, försäljningschef, och Mats Agnelius, flyttansvarig. I de nya lokalerna kan fyra fritöser rymmas.Bild: Sandra Henningsson

Bjäre Chips har flyttat till Ängelholm och personalen är fylld av tillförsikt. Ladan vid bondgården i Båstad tömdes och 1700 kvadratmeter nybyggd fabrik startar strax produktionen.

En linje står redo i den stora fabrikshallen. I ena änden ska tvättad potatis hällas i en behållare, 30 kilo åt gången. Dessa kommer att skivas av vassa knivar under 30 sekunder och sedan landa i fritösen. I den finns 850 liter rapsolja, med 150 graders värme.

Sorteringen är nästa steg. Ingen vill väl ha gröna eller bruna chips. På vägen ut är det kryddning, i något som liknar en kryddburk för en jätte. Nio vågskålar ska väga de färdiga chipsen, som packas manuellt.

Dan Lundqvist tar en titt på kryddtrumman.Bild: Sandra Henningsson

Hur lyckas man flytta en hel fabrik? Mats Agnelius är ytterst flyttansvarig och minns sin första reaktion.

– Aldrig i livet tänkte jag, skrattar han.

Men han började en omfattande dokumentation och märkte alla kablar. Alla prylar har packats ner. Allt ska packas upp. Mats lade ett komplicerat pussel av pinalerna, vart hör de hemma? Den färdiga bilden är klar. Råvaror in från ena hållet. Färdiga chipspåsar, ut på andra hållet.

– Det tog en vecka för oss att flytta. Inte en vanlig arbetsvecka, utan en vecka med sju hela dygn på jobbet. Sen åt vi ju klart chips också, förklarar Mats med glimten i ögat.

I fritösen vänds chipsen varsamt så att inte stärkelsen i potatisen stelnar.Bild: Sandra Henningsson

Sedan 2011 producerar företaget chips. Den nya fabriken ligger nära Ängelholms norra avfart, på Åkerslundsvägen. Nu väntar personalförstärkning, med tre säljare och en säljledare. Produktionstimmarna ökar med några nattskift. Kontorsavdelningen saknar för tillfället inredning, men ska invigas i oktober.

Flera fönster inom fabrikshallen med utsikt över produktionslinjen gör att besökare kan följa hela processen. Till novemberlovet utlovas öppet hus, så småkillar och tjejer får se att chipspåsar inte alls växer i affärshyllorna.

Dan Lundqvist, försäljningschef, är nöjd med flytten och summerar.

– Det här är en jättesatsning för oss och väldigt roligt att vi kan nyanställa. Vi på Bjäre Chips har gått från 0 till 25 miljoner på sju år. Vårt mål är 100 miljoner 2020/21. Det hade inte fungerat i de gamla lokalerna, säger han.

– Närproducerat går som en röd tråd hos oss. Potatisen växer utanför dörren, rapsen på böljande fält. Nu satsar vi för framtiden. Estrella kan väl behöva konkurrens. Vi är ”underdogen” som sticker upp.

Damen på chips-förpackningen symboliserar Moder Jord, tillsammans med en grep och ett fruktbarhetsträd.Bild: Sandra Henningsson

HD Ängelholm RSS