Inga skador på grundstött fartyg i Helsingborg

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Fem dykare har nu på morgonen dykt och letat efter skador på skrovet.

– Dykarna har tittat och känt efter på skrovet. Så långt som vi kan se så finns inga skador och det är väldigt gynnsamt, säger räddningsledare Mattias Heneborn hos Kustbevakningen.

Vad händer nu?

– Nu avvaktar vi besked ifrån rederiet, det är ägarens ansvar att få bort fartyget, säger Mattias Heneborn.

Enligt Sjö- och flygsjöräddningen ska fartyget från västindiska öriket Antigua och Barbuda ha gått på grund vid 23-tiden. Inga personer ska ha skadats vid händelsen. Sjöräddningen fick inte kontakt med lastfartyget som var ur kurs och fartyget körde på en sandbank vid Råå utanför Helsingborg. Polis tillkallades till platsen och tog hand om fartygets befälhavare som var berusad. Mannen misstänks nu grovt sjöfylleri och vårdslöshet i trafik.

– Vi kommer dit och mannen är påtagligt berusad och vi tog med honom till polisstationen. Han kommer att höras under dagen, säger Kim Hild, presstalesperson hos Polisen i Region Syd.

 Handelsfartyget som har gått på grund är 130 meter långt och 16 meter brett. Båten är registrerad i det västindiska öriket Antigua och Barbuda. Fartyget är byggt 2012 och har en vikt på 7960 dödviktston, enligt Sydsvenskan.

Flera mindre båtar har samlats kring det grundstötta fartyget.

Sverigesradio Malmö RSS