Detaljerat och närgånget om det förskräckliga

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Foto: SVERIGES RADIO

Ingrid Wall var med i Sommar i P1.

På dörren till Kim Walls flickrum i Trelleborg sitter 30 foton på familjen. De är tagna en gång om året, från 1987 och framåt, på samma plats i trädgården.

Något 31:a foto blir det inte.

Ett år efter mordet på den svenska journalisten berättar hennes mamma om tragedin. Hon som jobbar som kommunikationschef, som alltid litat till bokstävernas styrka, avstår från sprängfyllda överord för att formulera sin sorg.

I stället får detaljerna staga upp det hiskeliga. Samtalen från polisen. Väckarklockans siffror. Hjärnans gåtfulla förmåga att välja det mindre plågsamma alternativet när allt rämnar.

Ingrid Wall vill tro att den försvunna dottern har släppts av på land, vid liv. När hoppet sinar väljer hon att tro på Madsens version, att det var en 70 kilo tung ubåtslucka som avslutade dotterns liv, eftersom det är lättast att föreställa sig. När kraniet påträffas utan skador, när det är klarlagt att hon mördats, önskar den sörjande kvinnan bara få hem hela sin dotters kropp, den som så iskallt styckats och sänkts i vattnet.

Men månaderna går.

Efter 111 dagar hittas de sista delarna av Kim. Först den vänstra armen, sedan den högra, skrivarmen.

– Mitt i det absurda känns det som en lättnad, säger Ingrid.

Hur orkar hon? För att det inte finns något annat att göra. För att hon måste. Med hjälp av Kims vänner, journalister över hela världen, startar de en fond och samlar in pengar som ska främja andra kvinnliga reportrars arbete.

Rent berättartekniskt har Ingrid Wall mycket att lära andra sommarpratare. Det må handla om katastrofer eller framgångar, företag eller medaljer, oavsett vad vinner ett program på att ha en tydlig början och ett tydligt slut. En avgränsad historia, en framåtrörelse, och på sin höjd några stickspår.

Det är ohyggligt att Kim Wall är borta. Ett sätt att minnas henne är genom dem hon rapporterat om, de reportage som är publicerade på rememberingkimwall.com. Särskilt rekommenderas texten från Idi Amins tortyrkammare.

Sommar i P1 – händelserna vi minns 00:28

LÄS MER

Mordet på Kim Wall

Så hedras Kim Wall världen runt

KRISTOFFER BERGSTRÖM

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommarvärdar 2018

Sommar i P1

Kim Wall

LÄS OCKSÅ

5 augusti NYHETER

Cajsa von Zeipel är underhållande oängslig

26 juli NYHETER

Mikkey Dee hyllar mamma i sitt sommarprat

25 juli NYHETER

Slalomstjärnans liv: Från OS-glädje till djup sorg

22 juli NYHETER

Inge Thulin – den globala affärsstjärnan som nobbade Trump

29 juni NYHETER

Anna Serner: ”Jag lovar att inte välja döden före livet”

Aftonbladet Nyheter RSS

Kommentera