Göteborgsföretag tillverkar vindkraftstorn av trä

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Trä kan ersätta mycket av de krävande konstruktioner som man idag gör i stål och betong. Det säger Otto Lundman, VD och grundare för göteborgsföretaget Modvion, som ställer ut på Trä- och teknikmässan som inleddes under tisdagen. Företaget tillverkar vindkraftstorn i trä.

– Vi ser på trä som naturens kolfiber. En ställning av stål eller betong släpper ut mycket koldioxid.  En träkonstruktion lagrar istället koldioxid under hela sin livstid, säger han. 

Energimyndigheten och ledande industriföretag investerar 4,6 miljoner kronor i Göteborgsbolaget Modvions utveckling av 150 meter höga vindkraftstorn i trä, samt byggnationen av en 30 meter hög prototyp.

Enligt Energimyndigheten är detta en innovation som har potential att påtagligt bidra till omställningen av energisystemet.  Projektet är ett första steg i kommersialiseringen och innehåller bland annat en prototyp på ett 30 meter högt torn. Prototypen kommer monteras på Chalmers testplattform utanför Hönö i Göteborg och ska stå färdig våren 2019.

– Efter prototypen kommer vi bygga ett 150 meter högt torn som ska stå klart år 2020. Det är en stor utmaning och ett ambitiöst projekt. Men vindkraften är vår främsta förnyelsebara energikälla och vi vill se till att den förblir konkurrenskraftig och kostnadseffektiv, säger Otto Lundman.

Sammanlagt 223 utställare från de nordiska länderna finns på plats på Svenska Mässan.

Sverigesradio Göteborg RSS