Kulturkampen som Busch Thor inte kan vinna

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Aftonbladet RSS

ÅSIKT

Martin Aagård om mumlandet i Aftonbladets partiledardebatt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: lotte fernvall och björn lindahl

Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie ­Åkesson (SD) tror att de kan förändra svensk kultur.

”Mångkulturalism är inte rätt väg” mumlade Ebba Busch Thor lite osäkert i Aftonbladets partiledardebatt på måndagskvällen, när hon skulle svara på frågan om Sverige ska vara mångkulturellt eller inte. En fråga Jimmie Åkesson rakt och tydligt svarade nej på.

Hennes flackande blick var en perfekt illustration till hur ordet ”kultur” används i valrörelsen 2018. Det är nervöst. Förvirrat (vad skiljer ”kulturalism” från ”kultur”?). Men mest används det som ett lockrop på invandrarfientliga väljare. Genom att använda ändelsen ”ism” antyder Busch dessutom att det finns någon sorts ideologi hon bekämpar. Högerns konspirationsteoretiker lystrar till sånt.

Uppenbarligen är hon och Jimmie de enda politiker som tror att de kan förändra kulturen i Sverige från sina tjänsterum i riksdagen. Det kan de så klart inte.

Men de kommer att bedriva mycket symbolpolitik för att bevisa att de kan det. Förbud av klädesplagg. Stöd till museer som främjar en 1800-talsmässigt nationalromantisk historiesyn. Nostalgisk arkitektur. Pengar till folkmusiker som håller sig till fiol men undviker dragspel. Stoppade stöd till teatergrupper som testar moderna uttryck.

Man får väl tacka för att de i grunden gör det enklare att göra utmanande konst, musik och litteratur framöver. Inget muntrar upp en kulturarbetare som vetskapen om att de föraktas av det politiska etablissemanget. Ja, att kulturkommissarierna föraktar oss alla och den kultur vi faktiskt lever i, här utanför riksdagskorridorerna.

MARTIN AAGÅRD

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Partiledardebatt

Ebba Busch Thor

Jimmie Åkesson

LÄS OCKSÅ

i går 19:53 SAMHÄLLE

Jimmie Åkesson avsnäst av eldig Ebba Busch Thor: ”Kan svara själv”

i går 19:24 SAMHÄLLE

Sjöstedt och Björklund rök ihop om skatter

i går 12:27 NYHETER

Så laddar partiledarna inför kvällens debatt

i går 22:05 NYHETER

Tittarnas dom: De var bäst och sämst i debatten

00:00 LEDARE

Valet har blivit ett farligt spel