Stor kretstillverkare ger upp 7 nanometer

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Vi har under flera årtionden kommit att förlita oss på vad som kallas Moores lag, att mikroelektroniken utvecklas så fort att den årligen bjuder på märkbara förbättringar i processorkraft. Det främsta verktyget att åstadkomma detta har varit att etsa elektronikkretsarna med allt högre precision vilket ger mindre och mindre ledningsbanor. Dagens snabbaste mobilkretsar har ledningar på 10 nanometer, men de första kretsarna byggda på 7 nanometer väntas lanseras redan i slutet av veckan, på IFA-mässan i Berlin.

Men att utveckla precisionen i elektroniken blir allt dyrare och mer krävande, och med tiden har förmågan att utveckla dessa nya halvledarprocesser koncentrerats till ett fåtal storföretag. Dels jättarna Intel och Samsung som använder processerna till sina egna kretsar såväl som andras, dels de så kallade kiselsmedjorna som inte tillverkar egna kretsar utan enbart tillhandahåller produktionen till elektronikutvecklare. Störst av dessa är taiwanesiska TSMC som också är först ut med att ha en 7 nanometersprocess i full drift.

Nu har en av TSMC:s främsta konkurrenter, amerikanska Globalfoundries, beslutat att ge upp racet. Man lägger ner utvecklingen av sin 7-nanometersprocess, som skulle ha börjat leverera kretsar senare under året enligt tidigare besked, och avbryter all forskning kring 5 och 3 nanometer. I stället fokuserar man på att producera kretsar i 14 och 12 nanometer, som är billigare att tillverka och det fortfarande är hög efterfrågan på.

Globalfoundries främsta kund är AMD som tillverkar processorer till datorer, men även Qualcomm som gör Snapdragon-chipseten anlitar dem. För Qualcomm återstår nu bara Samsung och TSMC som potentiella tillverkare av framtidens toppchipset. Även Intel utvecklar tillverkning i 7 nanometer, men de behåller sin tillverkning för eget husbehov.

Antingen samsung eller TSMC har tillverkat kretsarna i Qualcomms Snapdragon 800-serie i många år, så att Globalfoundries kastar in handduken innebär ingen direkt förändring, men det är klart att Qualcomms möjlighet att sätta priset för kretsarna minskar ytterligare när tre potentiella leverantörer blir två. Resultatet kan därför på sikt innebära dyrare toppchipset och i sin tur dyrare toppmobiler.

Mobil RSS