Svensk kultur och invandrare i Lerum

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Nyheter

I sommar har jag fått mej en tankeställare om vad som är svensk kultur. I tidningar, digitala medier, insändare mfl har man kunnat läsa om att ” svenskar” gärna ser att invandrare accepterar svensk kultur och anpassar sig till den. Så har jag nog också tänkt.

Vad är då svensk kultur?
Första exemplet: Som badstrandsgäst vid Nääs badplats ser man personer komma ned med sin hund till badplatsen, mitt bland alla andra solande. En del låter även sina hundar bada bland barn och vuxna. Detta trots att det finns en stor fin skylt vid badplatsen där det står att hundar inte är tillåtna på badplatsen. Frågade en som hade hund där, om denne visste att det inte var tillåtet med hund på badet. Svaret var att det var väl inget problem.
Andra exemplet: I Sävelången nedanför Nääs mot Floda är det hastihetsbegränsning till 7 knop för motorbåtar enligt de skyltar som finns uppsatta på flera ställen. Som badgäst har man kunnat se många, båtar köra som svin på sjön och ibland förbi badet. Uppskattningsvis 20-30 knop ( som att köra bil i 200 km/h på en 50-väg ) . Ibland kör de snabbt för att dra Wakeboards eller vattenskidor. Även buskörning med vattenskotrar har synts.

Exemplen visar att svensk kultur tycks vara att fullkomligt skita i skyltar som anger förbud / anvisningar och att inte respektera andra i sin omgivning. Sådan är alltså den svenska kulturen. Då håller jag inte med de högljudda personer som kräver att invandrare ska lära sig att leva som oss ”svenskar”. Avsaknaden av självkritik är besvärande.

Dessutom undrar jag varför ingen som beslutat om dessa förbud och skyltar inte heller verkar bry sig om att kontrollera efterlevnaden. Kan det vara ett nytt exempel på ”svensk” kultur?

Lerumstidningen RSS