AptX Adaptive den senaste tekniken för bättre ljud över bluetooth

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

AptX Adaptive, är den senaste av Qualcomms överföringstekniker för bluetooth, efter AptX och AptX HD. Enligt Qualcomm ska den vara bakåtkompatibel, vilket innebär att nya enheter som får stöd för AprtX Adaptive även kommer att kunna kommunicera via AptX och AptX HD.

AptX är tänkt att lösa problemet att musiköverföring via bluetooth ger ganska dålig ljudkvalitet. Bluetoothstandarden lämnar å andra sidan öppet för att lägga på en bättre överföringsteknik för den som vill, och det är vad Qualcomm gör med AptX. Företagets dominans inom kretsar till Androidtelefoner har gjort att AptX stöds av en stor del av alla Androidmobiler. Google har också i Android 8.0 Oreo och framåt lagt till stödet för AptX och AptX HD som standard. Apple har å sin sida fokuserat på aac för musik över bluetooth.

Jämfört med föregående versioner är nyheten i AptX Adaptive att överföringen ska anpassas dynamiskt för bästa möjliga kvalitet under omständigheterna. Det gäller naturligtvis om det är mycket störningar i frekvensbandet som bluetooth använder, men intressant nog också vilken typ av innehåll som överförs. För film och spel blir minimal tidsfördröjning viktigare än högsta möjliga ljudkvalitet, för att det inte ska bli problem med synkningen mellan ljud och bild. Dålig läppsynk vid filmtittande är annars lätt störande.

AptX Adaptive dyker först upp i Qualcomms systemkretsar för Bluetooth CSRA68100 och QCC5100 i slutet av september, och vi kan nog räkna med att de ingår i toppmodellerna nästa vår.

Mobil RSS