Kostnadsfritt att skrota fritidsbåtar i höst

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Det är Havs- och vattenmyndigheten som med hjälp Naturvårdsverkets pengar för minska plasterna i våra vatten, nu drar igång satsningen som man hoppas ska få bort övergivna båtar från hamnar och andra platser. Erbjudandet, som omfattar fritidsbåtar upp till en vikt av tre ton gäller fram till årsskiftet, välkomnas av hamnföreningar.

– Det är jättebra eftersom gamla båtar kan läcka ut diesel, olja och andra farliga ämnen. Men det hade varit ännu bättre om det gällt även större båtar. säger Bo Lingebrant, ordförande i Höganäs båtsällskap.

Sven Sjöberg, ordförande i Råå hamnförening har samma uppfattning.

– Ju större båt desto större problem, frågan är om man kommer åt de som orsakar störst skada. Ofta är det så med övergivna båtar att ägarna inte går att få tag i, och vi kan inte röra dessa utan ägarens medgivande, säger han.

För Havs- och vattenmyndigheten är det framförallt plasthotet man vill komma åt genom försöket. 

– Vi tycker att det här är jätteviktigt, ett bortglömt problem. Det finns runt 64 000 gamla fritidsbåtar i landet, varav runt 2 000 är övergivna. De flesta är i plast, och vi vill ha plastfria hav, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, till TT.

I samarbete med branschorganisationer och företag i båtbranschen har myndigheten nu startat nätverket Båtretur, som nås via sajten båtretur.se.

Den båtägare som inte själv kan transportera sin båt kan på sajten fylla i ett formulär och få ett kostnadsförslag på transport, till lägsta möjliga pris, till den närmaste av de runt 25 återvinningsstationerna runt om i landet.

– Många har nog känt att det varit för dyrt att återvinna båten, med tanke på kostnaderna för både transport och själva återvinningen. Därför tycker vi att det är väldigt roligt att man nu kommit fram till en åtgärd, säger Lisa Bredahl Nerdal.

Erbjudandet riktas till såväl privatpersoner som företag. Det består till den 31 december eller så långt pengarna räcker.

Sverigesradio Malmö RSS