Rasistiska påhopp i valspurten

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Bahare Andersson bevittnade och utsattes själv för ett rasistiskt påhopp av en man för några dagar sen i centrala Malmö.

– Jag blev nästan förlamad. Jag kunde inte prata. Det enda jag kunde göra var att titta på honom och och på något sätt säger jag att ”Du måste skämmas”.

Det var i lördags, då Bahare Andersson var ute och gick med sin hund, som det hände. Utanför köpcentret sitter en ung kvinna på huk och tigger.  Bahare ser hur två män kommer fram till kvinnan som tigger. En av dem tar fram en plånbok. Men han ger henne inte några pengar utan håller bara plånboken framför henne. Bahare undrar vad det är som är på väg att hända och går fram.

– Då säger han ”hur mycket vill du ha för att försvinna från mitt land?”. Jag frågar honom vad fan han håller på med och han tittar på mig och säger ”Behöver du också pengar?”

Bahare berättar att hon blir så chockad att hon inte vet vad hon ska säga. Männen vänder sig för att gå men mannen med plånboken stannar till , tittar på henne och säger:

– En vecka till. En vecka kvar tills allt smuts ska försvinna ur mitt land. Sedan går de och då sitter och tjejen kvar. Hon tittar på mig som typ ”vad hände?” Jag tittar på henne och undrar om hon förstår vad de sagt. Jag kramar henne och säger att allt är lugnt.

Bahare stannar kvar en stund innan hon kan ta sig hem, berättar hon.

– Sedan när jag samlat krafter så gick jag till min lägenhet och så fort jag kom in så började bara tårarna komma. Det blev en väldigt märklig känsla av rädsla, besvikelse, ilska. Allt du kan tänka dig blandades i min mage. Jag tror det smältes som tårar och kom ut.

Bahare väljer att berätta om händelsen på sociala medier och många hör då av sig och vittnar om liknande upplevelser, säger hon. Under de senaste veckorna har man också kunnat läsa om valförrättare som utsatts för rasistiska kränkningar och i sociala medier har människor med utländsk härkomst berättat att de fått höra att de kommer få packa väskorna efter valdagen.

Budskapet om att asylsökande och andra med utländsk härkomst ska lämna landet har hörts tydligt från partiet Alternativ för Sverige som ställer upp i riksdagsvalet för första gången och som i helgen höll torgmöte i Malmö. Polisen anmälde en av talarna för hets mot folkgrupp.
Bahare Andersson säger att hon ser en tydlig koppling med dom främlingsfientliga budskapen från partierna långt ut till höger och dom öppet rasistiska påhoppen i vallokaler och på gator och torg.

– Detta har ju blivit en normalisering i vårt samhälle. Folk tycker de kan säga som politikerna gör. Detta har ju gett en tillåtelse, ett verktyg för att folk att komma ut och visa sitt aggressiva beteende mot andra och kränka andra.

Bahare har bott i Sverige i 20 år, kallar sig för människorättsaktivist och har kämpat mot rasism och främlingsfientlighet i stort sätt i hela sitt liv. Samtidigt som hon ser att det finns många positiva och goda krafter i samhället så har händelsen utanför köpcentret gjort henne orolig för sin egen och sina barns framtid.

– Hur ska jag kunna skydda dem? Hur ska jag kunna skydda mina barn så de inte blir utsatta för den öppna rasism som jag blivit utsatt för? Den rädslan finns hos mig.

Sverigesradio Malmö RSS