Slutspurt: ”riktiga” samtal viktigt för politiker

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Telefonerna går varma i en lokal i Malmö – nej, det är inget callcenter med telefonförsäljare utan här sitter ett tiotal volontärer i Vänsterpartiet och ringer upp Malmöbor. Så här gör partiet runtom i flera skånska orter och i hela landet.

– För oss är det helt nytt och jag tror vi är de enda i Sverige som gör det faktiskt, säger Daniel Sestrajcic (V) som jobbar med den här kampanjen i Skåne.

– Sociala medier är jätteviktigt, gator och torg är jätteviktigt, att komplettera med den direkta dialogen med väljare på telefon är oslagbart i syfte att få dem att gå och rösta på vänstern.

Sestrajcic är mycket nöjd med resultatet – på två veckor uppskattar han att volontärerna lyckats få kontakt med 4500 personer runtom i Skåne.

– En tredjedel av dem har varit sådana som vi kan bedöma som de här kommer nog rösta på Vänsterpartiet. Det är ett extremt bra resultat.

Inför det här valet satsar Moderaterna i Malmö inte lika mycket på valstugor som på dörrknackning. Och den är oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) väldigt nöjd med.

– Ja, man får ett fantastiskt bra bemötande.

Ett hundratal moderater jobbar med det här ideellt – vilket är ungefär dubbelt så många som förra valrörelsen, enligt Tegnhammar. 

– Människor blir inte störda i regel vilket man annars kan föreställa sig. Sen händer det någon enstaka gång att någon blir upprörd men det är väldigt sällsynt.

Tegnhammar tycker samtidigt att det finns fördelar med sociala medier eftersom tröskeln är låg för att komma i kontakt med varandra, men alla är ju inte på Facebook, säger han.

– Och dessutom så cirkulerar det mycket lögner och ryktesspridning i sociala medier så vi vill prata med så många som möjligt.

Sverigesradio Malmö RSS