Alba August enastående som Astrid Lindgren

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Aftonbladet RSS

Foto: Foto: Nordisk film

Alba August som tonåring i Småland.

FILM

++++

Unga Astrid

Regi Pernille Fischer Christensen, med Alba August, Trine Dyrholm, Henrik Rafelson, Maria Bonnevie, Magnus Krepper, Maria Fahl Vikander.

DRAMA Barnen kommer först.

Barnen som skriver brev till Astrid Lindgren (Maria Fahl Vikander). Vi möter den åldrade författaren när hon läser tack och hyllningar och gratulationer från hela världen. Ungar som undrar varför författaren kunde fånga barns känslor så fint och skriva om både lätt och tungt.

Och där flyttar filmen till 1920-talets Småland och 16-åriga Astrid Lindgren (Alba August). I kyrkan och hemma, där hon berättar historier för sina syskon som ber om mer. En Astrid som inte blir uppbjuden av pojkarna på dans, men då dansar runt med vännen Bertha i en sprittande egen charleston. Flätorna flyger som Pippi Långstrumps.

Men håret klipps snart av. Astrid fastnar för det nya korthåriga kvinnomodet på 1920-talet, och byter frisyr. Trots att mamma (Maria Bonnevie) snörper ogillande och Vimmerby skrattar. Astrid bestämmer.

Det gör hon genomgående i den här skickligt berättade filmen. Astrid Lindgren blir volontär på Vimmerby Tidning och visar tidigt chefredaktören Reinhold Blomberg (Harald Rafaelsen) hur duktig hon är. De blir ett kärlekspar. Han ligger i en trasslig skilsmässa, han är 30 år äldre.

Hon blir gravid och flyttar till Stockholm på en sekreterarutbildning. Föräldrarna vill inte att hon ska visa sin gravida mage som ogift i hemtrakten. Astrid hör talas om kontakter i Köpenhamn där svenska kvinnor kan föda utan att behöva uppge faderns namn.

När sonen Lasse föds 1926 lämnar hon honom hos fostermodern Marie (Trine Dyrholm). Tillfälligt, snart ska Blombergs skilsmässa vara klar. Men tiden går.
Att lämna bort sonen var en livslång sorg för Astrid Lindgren. När han väl kunde komma till henne i Stockholm hade han fäst sig vid sin danska fostermor. Smärtsamt för honom, och författarens böcker har gott om ensamma pojkar och föräldralösa som längtar.

Filmen visar hur Astrid Lindgren fattade besluten själv och klarade sig när andra svek. Samtidigt är det en berättelse full av människor somn försöker göra gott. Trine Dyrholms rollfigur är en hjälpsam ängel, och på sitt nya jobb på Kungliga Automobilklubben träffar Astrid chefen Sture Lindgren (Björn Gustafsson) som beter sig hyggligt.

Där började ett annat liv för Astrid Lindgren, men filmen håller sig klokt nog till åren när hon fortfarande hette Ericsson.

Bra skådespelare med en enastående Alba August. Hon spelar en stark, rolig, snabbtänkt, omtänksam medmänniska med berättarlust.

Det är en Astrid man tror på.

Här är de fem hetaste filmerna inför hösten 00:45

JENS PETERSON

ARTIKELN HANDLAR OM

Astrid Lindgren

Alba August

Filmrecensioner

Magnus Krepper

LÄS OCKSÅ

28 augusti NÖJE

Astrids dotter kritisk till filmen om mamman

5 september FILM

Inställsam titt på världens bästa kock

7 september FILM

Lidande som lever sitt eget liv i tunga och eleganta ”Smärtan”

6 september FILM

Spike Lee mixar ursinne och humor i yvig film

7 september FILM

Rörig och bullrande B-film

Kommentera