Centern ökade 300 procent – efter infekterade bråket

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Val 2018: ”Det handlar om mänsklighetens överlevnad”

Här, nära Årsta-bon Matthias Rowes hem, finns planer på att skövla skogen och bygga upp mot tusen bostäder.

Planer som lett till ett infekterat skogsbråk – och fått Centerpartiet att öka med över 300 procent i kommunalvalet.

– Det handlar om mänsklighetens överlevnad, säger Matthias Rowe.

Centerpartiet har gjort en frammarsch i både riksdagsvalet och i Stockholm stad. Men också i enskilda valdistrikt – som i Årsta i Stockholm.

Årstaskogen har varit en omtvistad fråga för politikerna ända sedan 90-talet och kan ha haft stor påverkan på valresultatet. I valdistriktet Årstaskogen fick Centerpartiet 20,3 procent i kommunalvalet – en mer än 300-procentig ökning från valet 2014, då C fick 4,8 procent.

Befolkningen i Stockholm ökar ständigt och bostadstrycket är stort. Men samtidigt gick Centerpartiet i Stockholm till val på att stoppa de röd-grön-rosa planerna på att bygga mellan 800 och 1 000 bostäder i det skogsområde som inte blivit en del av naturreservatet.

Boende: Det handlar om klimatet

Matthias Rowe, 45, är pappaledig med sin sex månader gamla dotter Iona. De bor i utkanten av bostadsområdet vid Årstaskogen, ett område som breder ut sig ner mot naturreservatet och mot vattnet.

De går ofta till skogen när han ska få henne att somna i bärselen. Är hon vaken går de runt och känner på träden och leker med pinnar. Ett av byggena är planerat att ligga precis bakom hans hus.

– Här leker förskolebarnen, folk har picknick och promenerar. Min dotter kan växa upp med att höra fåglarna, höra vinden. För mig är det livskvalité. Men många tror att vi bara gör det här för att det sker framför våra näsor. Det här handlar främst om klimatet, luftföroreningar, om psykisk och fysisk hälsa, säger han.

1 av 7 | Foto: STEFAN JERREVÅNG / 2800

Matthias Rowe och hans dotter Iona. De bor i Årsta och Matthias vill tillsammans med nätverket ”Bevara Årstaskogen” stoppa byggplanerna.

Matthias Rowe har sedan ett år tillbaka engagerat sig i ”Bevara Årstaskogen”, ett nätverk som kämpar mot politikernas planer, för att rädda skogen. Facebook-gruppen har ett par tusen medlemmar och en dedikerad arbetsgruppen som på olika sätt försöker påverka politiska beslut.

– Vi har inget emot att det byggs bostäder, men för oss handlar diskussionen om var man ska bygga och vad man ska värna om. Det är ett symbolkrig för att vi värnar om naturen, om att våra värderingar syns i små och stora handlingar. Det handlar om mänsklighetens överlevnad. Man kan bygga på platser där naturen redan är förstörd, säger han.

Stockholm unikt i världen

Delar av Årstaskogen är svårtillgänglig och sluttar brant ner mot Årstaviken. Marken som förslås för byggnation är den platta och mest tillgängliga delen.

Matthias Rowe flyttade till Stockholm från den tyska hemstaden Hamburg för 17 år sedan.

– I Hamburg finns det bara parker. Stockholm är unikt i världen, eftersom det finns vildmark kvar inne i staden. Det finns naturliga urskogar och klippor. Här kan jag vara mitt i skogen och samtidigt vara i en huvudstad. Det är unikt, skogen har vuxit ur Guds hand, låt oss ha kvar den. 

Foto: Skärmdump från val.se

I valdistriktet Årstaskogen fick Centerpartiet 20,3 procent i kommunalvalet, vilket är en 300 procentig ökning från 4,8 efter valet 2014.

Foto: Skärmdump från val.se

I valdistriktet Årstaskogen fick Centerpartiet 20,3 procent i kommunalvalet, vilket är en 300 procentig ökning från 4,8 efter valet 2014.

Årstabon Eva Lindahl, 43, som jobbar med miljö inom plan och infrastruktur, är precis som Matthias Rowe en del av i nätverket ”Bevara Årstaskogen”. Även hon är kritisk mot att bygget planeras på den enda flacka ytan.

– Jag trodde aldrig att det här nätverket skulle blir så stort, det är hela tiden nya personer som skriver på protestlistan och som går med i vår Facebook-grupp. Folk är så engagerade och kommer på våra torgmöten även en regnig tisdagskväll. Det här berör väldigt många, så djupt, och det hade jag nog inte kunnat ana när allt drog i gång. Det finns så många aspekter i det här, allt från klimat till hälsa. Att bygga betyder också mycket sprängning ner i berg vilket är väldigt dyrt, säger hon.

Hon är dock osäker på om Centern kommer att kunna få igenom sitt vallöfte, med tanke på att övriga allianspartier är för bostadsbygget.

1 av 2 | Foto: Privat

Eva Lindahl, boende i Årsta och engagerad i nätverket ”Bevara Årstaskogen”.

– Jag tror man måste bestämma sig för vilken stad vill vi ha. Ska vi ha stenstad överallt när forskning säger att vi ska bo i gröna städer? Det ska bli väldigt spännande att se vilken styrning det blir framöver och om frågan om Årstaskogen kommer att prioriteras ner eller upp och var de olika partierna kommer att stå om det blir nya konstellationer och samarbeten, säger Eva Lindahl.

C: Gör allt för att stoppa bygget

Centern, som gick till val på att bevara Årstaskogen, vill hellre bygga fler höga hus på andra platser och kommer fortsätta driva frågan.

– Den här debatten har vi fört främst mot Socialdemokraterna, som varit drivande i att bygga i parker och grönområden i stället för att våga bygga tätare stadsmiljöer och på höjden, som skyskrapor. Vi känner ett starkt mandat från stockholmarna och boenden runt om i Årstaskogen, och vi kommer göra allt vi kan för att stoppa bostadsplanerna, säger Karin Ernlund, Centerpartiets gruppledare i Stockholm.

Helena Lombrink är kommunikatör på exploateringskontoret i Stockholm stad, som har utrett möjligheterna för ett bostadsbygge utanför reservatområdet.

– Vi har i dag, från politiskt håll, inget uppdrag att starta en planering. Det vi gjorde förra hösten var att utreda vissa frågor, säger hon.

Aftonbladet har sökt Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd Stockholms stad.

Efter valet – så går du vidare 00:35

HELENA TRUS

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Bostadsmarknad

Bostadspolitik

Infrastruktur

Centerpartiet

Naturreservat

Hamburg

LÄS OCKSÅ

17:23 NYHETER

Göran Greider nära att överge Socialdemokraterna efter infekterat skogsbråk

10 september NYHETER

De rödgröna kommer att ta hem slutsegern i valet – om historien upprepas

9 september NYHETER

Jimmie Åkesson är övertygad – ”SD kommer att få ett oerhört inflytande”

5 september NYHETER

PLUS Partiets mål: Aldrig mer biff på bordet

27 augusti NYHETER

Så laddar partiledarna inför kvällens debatt

Aftonbladet Nyheter RSS

Kommentera