Med luft får svenska fordon ett lyft

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Freno arbetar för att ge framtidens fordon en förbättrad och ökad lastförmåga. Med ett patenterat luftfjädringssystem som går att anpassa för de flesta sammanhang förenklar man vardagen för sina kunder.

Freno är Sveriges främsta och äldsta specialister på luftfjädring. Företagets produkter ger ökad lastförmåga och åkkomfort, förbättrad funktion och flexibilitet men även högre effektivitet för lätta transportfordon.

 – Vår vision är att avsevärt förbättra fordons egenskaper och produktivitet. Våra kunder finns inom transport- och servicesektorn och våra lösningar lämpar sig väl för exempelvis person- och räddningsfordon, säger Jan Fransson, vd på Freno.

Freno jobbar utifrån flera affärsgrenar. En sådan är Caddy BeFree, där man levererar fjädringssystem som kunden i sin tur monterar i ett ombyggt chassi för en slutprodukt med förbättrade egenskaper. En modifierad VW Caddy ger bättre åkkomfort och ökade lastningsmöjligheter och lämpar sig väl för färdtjänst, städfirmor och bud där behoven av en låg lastvinkel vid på- och avstigning är stora.

 – Vår andra gren, AWK, är luftfjädrade Wheel Knee-lösningar som ger samma körhöjd oberoende av lastvikten och liknande egenskaper som hos BeFree, fortsätter Jan Fransson.

En annan affärsgren hos Freno handlar om chassin. Jan Fransson berättar att ett typfall här är att man får in ett lätt transportfordon där man kapar bort det fabriksbyggda chassit men behåller draghuvudet, sedan monteras en chassilösning som Freno specialanpassat utifrån kundens behov.

– Ofta handlar det om att man vill ha längre lastyta och mer lastkapacitet, men också flexibiliteten att höja och sänka fordonet steglöst. Den här chassilösningen kan man antingen applicera i ett draghuvud, frigående trailerfordon eller släp.

Jan Franson menar att alla branscher som strävar framåt, arbetar också för att hitta mer nytta och effektivitet, vilket leder till att man också måste utveckla produkterna som man använder sig av. Jan och kollegorna på Freno upplever att behovet av deras produkter har blivit allt större den senaste tiden.

– Om man exempelvis tittar på godstransporter är det idag brist på lastbilschaufförer, men samtidigt är det lättare att hitta förare med B-körkort än med C-körkort. Med våra produkter kan vi bidra till att öka lastförmågan för fordon som enbart kräver B-körkort, vilket gör att man kan få med sig mer gods och ändå köra fullt lagligt.

– Idag ökar fordonens vikt allteftersom nya fordonsmodeller lanseras. Vi har valt att gå i motsatt riktning. Freno planerar att lansera en ny produkt under 2019 som kommer ge en stor energibesparande effekt och kostnadseffektivisering för lätta transportfordon. Det blir spännande, avslutar Jan Fransson.

Mer om Freno Air

OM FRENO

Tillsammans med branschens ledande aktörer möjliggör vi morgondagens transporter. Vi arbetar med skräddarsydda lösningar, allt från olika hjulupphängnings-alternativ som gör att fordonet kan tiltas i många riktningar, till olika chassilängder. Oavsett om du söker bättre komfort och förbättrad körstabilitet eller snabbare lastning och lossning, jobbar vi hårt för att våra lösningar ska förenkla din vardag. Resultatet är en luftfjädringsteknologi med låga lasthöjder och marknadens bästa komfort.

Ny teknik RSS

https://www.nyteknik.se/sponsrad/med-luft-far-svenska-fordon-ett-lyft-6934978

Kommentera