AMD Radeon R9 290X ”Hawaii” fyller fem år

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Under tidigt 2010-tal var konkurrensen mellan AMD och Nvidia stenhård och det var fortfarande inte ovanligt att de turades om att sitta på prestandatronen. Under några månader gick Nvidia om AMD med första generationens Geforce GTX Titan och senare under våren av den nedskalade varianten GTX 780.

Hösten 2013 kontrade AMD med den då helt nya grafikkretsen Hawaii, som tog plats i Radeon R9 290X. Denna byggde vidare på den då knappt två år gamla arkitekturen Graphics Core Next (GCN) och antalet streamprocessorer skruvades upp till 2 816, upp från 2 048 stycken i föregående flaggskeppet HD 7970.

Detta flankerades av en bred minnesbuss på 512 bitar med 4 GB GDDR5-minne, vilket vid tillfället var ovanligt i entusiastsegmentet. Med en turbofrekvens på upp till 1 000 MHz för grafikkretsen och hela 320 GB/s var detta tillräckligt för att slå GTX 780 på fingrarna, men även mäta sig med signifikant dyrare GTX Titan.

Tråkigt nog lyckas inte AMD hela vägen. Referensdesignen och särskilt kylaren är ingen positiv upplevelse. Att grafikkortet känns billigt i jämförelse med Nvidias lyxmodeller är ett problem lätt att bortse från, men fläkten avger samtidigt ett ljudligt surr även vid låga varvtal och blir allt mer svåruthärdlig med högre styrka.

Skyhög prestanda och konkurrenskraftigt pris till trots, något som stal mycket av uppmärksamheten var den bristfälliga referenskylaren. Detta blev med tiden ett icke-problem då den fasades ut och helt ersattes av skräddarsydda lösningar från partnertillverkare.

Nvidia kom senare att kontra detta med Geforce GTX 780 Ti, som likt GTX Titan kom bestyckad med fullfjädrade GK110 men med högre klockfrekvenser och lägre pris. Det räckte för att återta tronen, men ihärdigt optimerande av drivrutiner har gjort att R9 290X idag är det överlag snabbare grafikkortet (lägg till skämt om AMD Fine Wine här).

Radeon R9 290X är också ett grafikkort som kan anses ha åldrats med värdighet. Än idag funkar det för att driva runt de senaste spelen, förutsatt att du inte räds att kompromissa med ögongodis i spel.

Läs om hur grafikkortet presterar idag – och för fem år sedan:

Sweclockers RSS

https://www.sweclockers.com/artikel/26488-amd-radeon-r9-290x-hawaii-fyller-fem-ar