AMD missar kvartalsmålen till följd av sviktande efterfrågan på grafikkort

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Lyckan har vänt för processormakaren AMD, som sedan lanseringen av Zen vänt ständigt nederlag till framgång. När bolaget presenterar siffrorna för årets tredje kvartal handlar det ännu en gång om ett positivt resultat, men den spräckta mining-bubblan gör att bolaget missar mål.

Q3 2018

Q2 2018

Q3 2017

Intäkter

$1,65 miljarder

$1,76 miljarder

$1,58 miljarder

Röreselresultat

$150 miljoner

$153 miljoner

$119 miljoner

Nettovinst

$102 miljoner

$116 miljoner

$61 miljoner

Bruttomarginal

40%

37%

36%

Intäkterna för årets tredje kvartal landade på 1,65 miljarder USD, en bit under uppskattade 1,7 miljarder. Anledningen till detta är att försäljningen av grafikkort för brytning av kryptovalutor gått ned mer än väntat. Trots att AMD missat sitt eget intäktsmål fortsätter bruttomarginalen sin uppåtgående trend och låg under det tredje kvartalet på 40 procent.

Divisionen Computing and Graphics fortsätter vara den starkast lysande stjärnan hos AMD. På årsbasis ökade intäkterna här med 12 procent till 938 miljoner, med ett positivt rörelseresultat på 100 miljoner – upp 37 procent på ett år. Medan försäljningen av grafikkort vikt nedåt är det försäljningen av processorer för stationära och bärbara datorer som lyfter avdelningen.

Den andra stora delen hos AMD är Enterprise, Embedded and Semi-Custom, där bland annat processorer för Microsoft Xbox, Sony Playstation och licensavgifter ingår, men också serverprocessorerna Epyc. Intäkterna här låg under perioden på 715 miljoner, en smärre nedgång med 4,5 procent från tredje kvartalet år 2017. Rörelseresultatet tar dock ett kliv upp med 16,2 procent till 86 miljoner.

Resultaten för divisionen är en blandad kompott. Spelkonsolerna Playstation 4 och Xbox One har funnits på marknaden i fem år och efterfrågan börjar därmed mättas. Detta vägs istället upp av att AMD börjat få luft under vingarna med Epyc, som säljs i allt högre utsträckning och så sakteligen börjar ta marknadsandelar från Intel som fullständigt dominerat marknaden för x86-servrar.

Under tredje kvartalet gör många tillverkare sina inköp inför stor säljperioder som Black Friday och julhandeln, varför AMD:s intäkter likt tidigare år beräknas sjunka skarpt under 2018 års fjärde kvartal. Bolaget förutspår 1,45 miljarder, upp 8 procent mot Q4 2017, samtidigt som bruttomarginalen beräknas till 41 procent.

► Följ diskussioner om AMD-processorer och -grafikkort i forumet

Sweclockers RSS

https://www.sweclockers.com/artikel/26493-amd-missar-kvartalsmalen-till-foljd-av-sviktande-efterfragan-pa-grafikkort