Rymdteknik får fart på svenska startups

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Den nationella satsningen, rymdinkubatorn ESA BIC Sweden, hjälper startupbolag att nyttogöra rymdteknik på jorden. – Här ser vi en enorm konkurrensfördel för svenska bolag, säger Jens Lundström, verksamhetsansvarig ESA BIC Sweden.

ESA BIC stöttar en stor bredd av affärslösningar, allt från robotögon till drönare som flyger ut med ambulans-kit. Jens Lundström berättar att affärsidéerna kan gå ut på att bygga en raketmotor men att det lika gärna kan vara att använda satellitbilder i tv-spel – så länge det finns en tydlig rymdkoppling:

– Vår målsättning är framför allt att nyttogöra rymdteknik på jorden, och då kan det handla om ytterst vanliga tillämpningar och tjänster. Det är bara fantasin som sätter gränser.

ESA BIC Sweden drivs för tredje året i rad av Arctic Business Incubator (ABI) i Luleå tillsammans med Uppsala Innovation Centre (UIC) och Innovatum i Trollhättan. Satsningen finansieras och stöttas av European space Agency – ESA, Rymdstyrelsen och Vinnova.

– Just ESA BIC Sweden vänder sig till alla som vill förverkliga sina innovativa idéer och överföra teknologier från rymden till jorden, säger Jens Lundström.

Han beskriver ESA BIC som en omfattande branschsatsning i hela Sverige med möjlighet att skicka in projektförslag och affärsplaner. Tror ESA BIC på både affärsidén och teamet, tilldelas de 50 000 euro, där hälften av pengarna kommer från ESA och hälften från Vinnova.

– Förutom finansiering erbjuder vi rådgivning och tillgång till ett brett nätverk med kloka partners. Det är ett effektivt sätt att komma i kontakt med de bästa aktörerna i Europa inom rymdteknik, säger Jens Lundström.

Sara Wiman är medgrundare till Geografiska informationsbyrån, ett bolag som är experter på geografisk information och som arbetar med innovation, analys och produktion av geografiska beslutsunderlag.  För två sedan blev de antagna till ESA BIC.

– Vi utvecklar eo-Mapper, en tjänst med webb- och API-baserade tjänster för precisionsodling och skogsbruk. eo-Mapper använder satellitbilder och smart dataanalys så bönder, markägare och markförvaltare enkelt kan få översikt över deras mark, säger Sara Wiman.

Via ESA BIC har Sara och hennes kollegor fått hjälp med en rejäl genomlysning av affärsplanen, vilket resulterat i ett flertal alternativa idéer på hur eoMapper kan utvecklas. De har också haft löpande kontakt med en affärscoach som motiverat dem att söka nya kontakter och fundera över bolagets inriktning.

– Det har varit väldigt värdefullt för oss. Förutom finansieringen, som gjorde det möjligt att utveckla plattformen, har vi stöttat varandra i gruppen. Övat på att presentera vår affärsidé och bjudits in till ett flertal tillfällen då vi fått möjlighet att presentera oss i intressanta sammanhang, säger Sara Wiman.

Bolaget har under resans gång märkt att den plattform som de byggt upp också har potential i fler användningsområden, som urbana tillämpningar och inom skogsnäringen.

– Mitt tips till andra, som vill göra samma resa som oss är dels att bestämma sig för ett ganska smalt område och sedan satsa helhjärtat på det, dels att man aldrig är för gammal för att prova. Man behöver inte vara 25 och nybakad student, avslutar Sara Wiman.

Fakta ESA BIC:

Fram till år 2021 har 40 startupbolag chans att antas till ESA BIC Sweden. Bolagen får cirka 500 000 kronor till produktutveckling och immateriella rättigheter. Förutom finansiering erbjuds affärsutvecklingsstöd från ledande företagsinkubatorer i Trollhättan, Uppsala och Luleå samt ett unikt nationellt och internationellt nätverk av experter. Hittills har 17 bolag antagits, bland andra APR Technologies, Unibap, SallyR, Flypulse, WideFind, Code Company,  NCI och Cystellar.

Läs mer på www.esa-bic.se

Ny teknik RSS

https://www.nyteknik.se/sponsrad/rymdteknik-far-fart-pa-svenska-startups-6936792