Hos Bombardier är både arbetet och produkterna en resa

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Vid teknologiföretaget Bombardier Transportation Sweden AB utvecklas framtidens lösningar för rälsburna transporter. Extra passande då att arbetet också definieras av såväl karriärresor som en resa mot en mer hållbar framtid.

Anca Tambaliuc startade sin karriär hos Bombardier efter sin ingenjörsexamen i Bukarest. Sedan dess har hon arbetat i sju olika länder, på tre olika kontinenter och i en rad olika roller. Nu är hon verksam som Team Leader Safety and Approval med fokus på signalsystem:

– Man kan beskriva signalsystemen som tågens motsvarighet till flygledartornet. Vårt arbete är att se till att tågen kommer i tid, att det sker på ett säkert sätt och att energiförbrukningen sjunker.

En av de faktorer som har gjort att hon har valt att stanna inom Bombardier-koncernen är att arbetet gör skillnad:

– För mig är det bästa att jag arbetar med en lösning som påverkar människors vardag, oavsett om det handlar om min eller mina vänners. Transporter bidrar till att öka livskvaliteten.

Att Bombardier är ett globalt företag som ger möjligheter till arbete i många olika länder innebär också att bolaget erbjuder en stor mångfald. Många av de anställda har dessutom, likt Anca Tambaliuc, hunnit testa olika roller:

– Jag visste själv inte vad det var jag ville bli i början av min karriär, men hos Bombardier fick jag möjligheten att utveckla mig själv och se olika teknologier som används i olika projekt, vilket har hjälpt mig att hitta min nisch. När man är ung är det svårt att veta exakt vad det är som man vill göra och det är oftast först när man börjar jobba som man får en tydligare bild.

Magnus Forsén har arbetat hos Bombardier sedan 1997. I dag är han verksam som Head of Propulsion, Product Engine MPP, vilket innebär att han också är med och utvecklar framtidens teknologier. Där är Sverige en viktig bas för bolaget:

– Just nu befinner vi oss i en enormt spännande tid när vi går från att leverera på projektbasis till att bli en produktorienterad organisation. Järnvägsindustrin är otroligt diversifierad då det finns enorma skillnader mellan exempelvis olika länders och transportsystems matningspänning, spårbredder och plattformslängder. Det är därför en utmaning att försöka åstadkomma så mycket standardisering som möjligt.

Ytterligare en trend som genomsyrar bolagets arbete är det hållbarhetsarbete som utförs:

– Det är ju egentligen en global trend som genomsyrar allt som har med transporter att göra, oavsett om vi pratar om tåg, bilar eller bussar. Men tåg är fortfarande det mest energieffektiva sättet att förflytta många människor samtidigt. På så sätt är hållbarhetsfrågan inarbetad i DNA:t hos alla oss som arbetar här, i allt från att minska energiförluster till de material vi använder oss av.

Bombardier söker alltid efter ingenjörer som vill vara med och bidra. Och likt Anca Tambaliuc menar även Magnus Forsén att det är en arbetsgivare som gör konkret skillnad:

– Tåg är enkla att relatera till. Jag kan gå hem från arbetet och berätta för vänner och familj vad jag gör. Det är också, som ingenjör, lätt att uppskatta de ofta komplexa utmaningarna. Varje delsystem för sig skulle inte göra en skillnad, men helheten skapar både möjligheter och intressanta utmaningar. Mekanisk stress, stötar, vibrationer och många, många ton i rörelse kräver problemlösning. Det krävs med andra ord ingenjörsmässiga färdigheter.

Läs mer om Bombardiers framtidslösningar för rälsburna transporter här.

Fakta om Bombardier:

Bombardier Transportation är en global ledare inom järnvägsteknik och erbjuder hela spektrat av järnvägslösningar, från tåg till signalsystem. Som drivande kraft för innovationer för framtiden bryter vi ny mark för hållbar och säker transportering. Vi levererar lösningar som ger stora fördelar för både människor och miljö – Together we move.

Ny teknik RSS

https://www.nyteknik.se/sponsrad/hos-bombardier-ar-bade-arbetet-och-produkterna-en-resa-6938339

Kommentera