Miljardär fast för sjöfylleri: ”Han kände ingen ånger”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

När miljardären stoppades i sin båt av kustbevakningen vägrade han att blåsa i alkometern.

Då fick han följa med till sjukhus och ta ett blodprov – som visade att han hade 1,18 promille.

Nu åtalas den förmögne affärsmannen för grovt sjöfylleri.

Händelsen inträffade under en av sommarens varmaste kvällar.

Miljardären var ute med sin motorbåt med ett sällskap i Stockholms skärgård. Kustbevakningen var samtidigt ute för sjötrafikövervakning.

Foto: POLISEN

I ett sund med åtta knops fartbegränsning kunde kustbevakarna mäta upp en båt som kom körande i tolv knop. När de stoppade båten vägrade föraren blåsa för alkoholprov trots upprepade övertalningsförsök. Men alkohollukten kändes tydligt, enligt utredningen.

Kustbevakningen beslutade då att inleda en förundersökning och göra en kroppsbesiktning. Miljardären fortsatte vägra och fick därför följa med till sjukhus för blodprovstagning. Han fick även lämna urinprov. Det visade sig att han hade 1,18 promille alkohol i blodet.

Miljardären ville då inte uttala sig om hur han ställde sig till brottsmisstankarna utan att ha en advokat närvarande. Efter provtagningen släpptes han och fick åka taxi hem.

Barn ombord på båten

Båten är en Delta 33 Open som är 10,7 meter lång och som kan göra 40 knop.

Ombord fanns sex personer varav två ungdomar och ett minderårigt barn.

När förhör hölls i oktober, nästan tre månader senare, erkände miljardären att han haft alkohol i kroppen när han körde båten. Han berättade att han haft tre andra familjer på lunch på sitt nyinköpta sommarställe.

– Där drack jag några starköl och någon snaps, säger han i förhöret. Vi åt, badade och lekte. Sen eftermiddag bröt vi upp för att alla skulle åka hem till sitt.

Han förklarade också att han inte ville blåsa när han blev stoppad med hänsyn till sina barn som satt i båten.

”Verkade lätt förvirrad”

Kustbevakningen skriver i sin rapport att mannens båt rev upp grova svall vilket påverkade andra båtar, bryggor och badande som fanns i området.

”Vid själva stoppet av Deltan verkade N initialt lätt förvirrad och verkade inte förstå att jag ville att han skulle stanna båten, det var först när andra ombord verkade göra klart för honom att han förväntades stanna båten som han gjorde det. När N väl stoppat båten och jag pratade med honom tyckte jag mig ana att inte allt stod helt rätt till, han verkade nervös och möjligen något fumlig.”

När båten förtöjts stärktes misstankarna hos kustbevakningen:

”Jag uppfattade N som märkbart påverkad av alkohol eller andra substanser.”

”Kände ingen ånger”

I en promemoria skriver kustbevakningen att miljardären visserligen betett sig lugnt och sansat, förutom att han vägrade utföra utandningsproven.

Men det beskrivs också hur han hade svårt att förlika sig med konsekvenserna för brottet och de tvångsåtgärder som en sjöfylleriutredning innebär.

”Det var för N obegripligt att vi med lagens stöd kunde tvinga honom att inte dricka vatten tills att bevisproven var tagna. Det var vissa stunder i utredningen då jag upplevde att jag fick gardera mig för eventualiteten att hans samarbetsvilja skulle upphöra.”

Kustbevakningen fick också intrycket att miljardären ansåg att sjöfylleriet inte var så allvarligt.

I promemorian skriver en av kustbevakarna:

”Jag upplever inte att N kände någon ånger inför det brottet han begått utöver den olägenhet som det skapade för honom privat med hans barn och exfru.”

Kan ge fängelse

Gränsen för att sjöfylleri ska betraktas som grovt går vid 1,0 promille alkohol i blodet. Påföljden kan bli fängelse i upp till två år.

Men det är det väldigt sällan så höga straff döms ut, enligt åklagaren David Brissman-Toplak.

I det här fallet finns två alternativ, enligt hans uppfattning:

– Som jag ser det nu är de aktuella påföljderna ett kortare fängelsestraff eller en villkorlig dom förenad med samhällstjänst, säger David Brissman-Toplak.

Straffvärdet ligger enligt åklagaren kring en månads fängelse – vilket i sin tur kan avtjänas som 50 timmars samhällstjänst.

Miljardären säger i ett sms till Aftonbladet att Kustbevakningen får stå för sina kommentarer. Och fortsätter:

– Jag åt lunch med några vänner och drack alkohol. Jag körde båten hem och trodde inte jag var onykter. Jag hade fel och får ta konsekvenserna av det. Man ska inte dricka och köra båt!

Så skadligt är alkohol 00:33

ANDERS JOHANSSON

ARTIKELN HANDLAR OM

Sjöfylleri

Stockholms skärgård

LÄS OCKSÅ

07:59 AFTONBLADET TV

Miljardär fast för grovt sjöfylleri

6 november NYHETER

ÖB: Det var ingen ubåt

7 november NYHETER

Olja upptäckt på flera ställen i skärgården

24 oktober NYHETER

Villa övertänd på ö i Stockholms norra skärgård

28 oktober DEBATT

Det är inte skarvens fel att fisken ”tagit slut”

Aftonbladet Nyheter RSS

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1Rpvx/miljardar-fast-for-sjofylleri-han-kande-ingen-anger

Kommentera