Smog täcker New Delhi – lastbilar förbjuds

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Foto: Manish Swarup/AP/TT

En man bär ansiktsmask för att skydda sig från den dåliga luften i New Delhi, som de senaste dagarna fått skyhöga halter av farliga partiklar.

Luften i New Delhi, Indien, nådde på fredagsmorgonen partikelhalter som är mer än åtta gånger högre än vad Världshälsoorganisationen (WHO) klassar som hälsofarligt, och nu agerar myndigheterna i staden som har över 20 miljoner invånare.

Under de kommande tre dagarna får inga lastbilar – med undantag för nödvändiga transporter av livsmedel – komma in i staden. Dessutom uppmanas alla som har en stadsjeep att lämna bilen hemma.

Situationen blev värre efter onsdagens firande av ljushögtiden diwali, då miljontals människor skickade upp raketer och brände av smällare i det traditionsenliga firandet.

Vintern brukar innebära dålig luft i den indiska huvudstaden, bland annat för att kall luft gör att luftföroreningar från industri, trafik och kolkraftverk stannar kvar.

I en rapport nyligen konstaterade WHO att uppskattningsvis 600 000 barn under 15 år dör av luftföroreningar varje år. 93 procent av världens barn, 1,8 miljarder, andas in farligt förorenad luft.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klimat & miljö

Miljöfrågor

New Delhi

Indien

WHO

LÄS OCKSÅ

5 november NYHETER

Farlig luft i Indiens huvudstad

11 september NYHETER

Stora luftföroreningar i de flesta EU-länder

29 oktober NYHETER

WHO: 600 000 barn dör av dålig luft varje år

10 oktober NYHETER

Dålig luft får läkare att varna för maraton

24 oktober NYHETER

Luftföroreningar bakom miljontals astmafall

Aftonbladet Nyheter RSS

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wE2yQ4/smog-tacker-new-delhi--lastbilar-forbjuds

Kommentera