Dykare undersöker förlist miljöfarligt fartyg

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Det finns omkring 17 000 vrak längs med Sveriges kuster. Av de anses 30 utgöra en akut miljöfarliga. Skytteren är en av dem. Uppskattningsvis finns uppemot 600 kubikmeter olja kvar i vraket.

Fartyget försökte föra ut krigsmaterial till de allierade när det blev beskjutet av tyskarna den 1 april 1942. Skeppet blev skadat och för att undvika att den värdefulla lasten beslagtogs av tyskarna valde kaptenen att sänka henne. 

Sedan den 14:e november har marinens dykare undersökt skrovet.

– Syftet är bland annat att bli bättre på att riskbedöma miljöfarliga vrak. En detaljerad undersökning av vraket, mätningar av skrovets tjocklek och mätningar av vattenparametrar ger oss också ett bättre underlag för att planera och söka medel för att i framtiden kunna tömma Skytteren på olja, säger Mia Dahlström, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. 

Sverigesradio Göteborg RSS

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7095205