Tränarna byter plats och laddar om

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Fotboll

Dragan Sinik har haft ett lyckat år och firat DM-guld med Lerums IS juniorlag, medan Martin Karlsson fått vara med om ytterligare en nedflyttning tillsammans med herrlaget. Nu byter de båda tränarna plats med varandra.

Framgångar har varvats med besvikelser i Lerums IS under 2018. Klubben tog segrar i damernas två division 4-serier och på bordet framför tränarna Dragan Sinik och Martin Karlsson, samt ordföranden Johan Grafström, står herrjuniorernas trofé – pokalen från DM-finalen i slutet av oktober. LIS vann en jämn match med 3–2 mot Hovås .

– Det var roligt för killarna med ett sådant avslut, säger Dragan Sinik, juniortränaren som nu tar steget upp i A-laget.

Att han byter plats med Martin Karlsson är en sanning med modifikation. Martin har ingått i herrarnas tränarstab i många år, men den gångna säsongen tog han ett halvt sabbatsår, som han uttrycker det.

– Jag var med lite kring hemmamatcherna och var med på någon träning i veckan, men jag var inte med i det dagliga arbetet, säger han.

När det stod klart att Dragan Sinik skulle ersätta Peter Sjöberg som herrtränare och han fick frågan om att fylla upp den vakanta platsen i juniorlaget blev svaret ja.

– Jag tänkte på hur jävla roligt det är att stå vid sidan av planen en regnig novemberkväll och förstod varför jag ägnat 19 säsonger åt det här, säger Martin Karlsson.

Han ler ett ironiskt leende innan han ger svaret på vad som drog honom tillbaka.

– Det är roligt med gruppen och bli tajta tillsammans. Man träffas flera gånger i veckan och bygger upp relationer, det har inte bara med fotboll att göra utan man blir kompis med dem, säger Martin Karlsson.

Nykomponerade lag

Klubbens ordförande har haft Martin som tränare. Johan Grafström lyfter fram hans förmåga att skapa en lagsammanhållning.

– Han är duktig på att få med alla, att få många att trivas, men han är också fotbollskunnig. Han får med sig de bästa men vi vill också få så många som möjligt att spela så länge som möjligt och Martin är bra på att inkludera båda parter, säger han.

Martin Karlsson blir ansvarig för ett helt nykomponerat juniorlag när Dragan Sinik tar med sig många spelare upp i A-truppen, som också den ser helt annorlunda ut efter den gångna säsongens antiklimax. Efter degraderingen till division 3 var planen för 2018 att börja resan tillbaka till tvåan, men problemen startade tidigt och fortsatte hela säsongen. Missödet med det nya konstgräset på Rydsbergsplan gjorde att man inte kunde träna ordentligt och kom dåligt förberedda till seriestarten. Det blev många frustrerande uddamålsförluster och ganska tidigt på hösten stod det klart att laget även skulle ramla ur division 3.

Fjolårets stora spelarflykt återupprepar sig och i nuläget finns bara åtta spelare kvar. Bland annat blir LIS av med Tobias Petersson och Tobias Hansson som går till Stenkullen (läs artikeln intill) och Patric Andersson, som provspelar för en annan klubb.

I Dragan Siniks trupp finns inte mindre än 16 sistaårsjuniorer och förstaårsseniorer. Han framhåller att det är skickliga, träningsflitiga spelare som förutom DM-guldet hävdade sig väl i den tuffa U19-serien i konkurrens med flera elitklubbar. Omställningen till seniorfotboll är dock stor.

– De har tekniken och snabbheten men killarna behöver lägga på sig kilon och utveckla smartheten på plan, säger han.

Bromsa fallet

Någon omedelbar återkomst till trean är inte målet.

– Nu är det viktigt att vi landar, bromsar fallet och blir ett stabilt division 4-lag. Jag tycker inte att vi behöver sikta på någon serieseger, säger Martin Karlsson.

– Övre halvan får vi sikta på, tillägger Dragan Sinik.

– Sen kanske vi kan spänna bågen 2020? funderar Martin Karlsson.

– Vi behöver minst ett år i fyran, anser Dragan Sinik.

Även juniorlaget tar ett kliv tillbaka och avsäger sig platsen i U19-serien.

– Lerum fick en inbjudan i veckan (läs förra veckan) men vi tackade nej. Den är lite tuff och det är otroligt tidskrävande med resor till Karlskrona, Trelleborg och Kristianstad, säger Martin Karlsson.

I både junior- och herrlaget sker härmed nystarter och nästa år kan klubben se fram emot ombyggnationen av Aspevallen, vars ofta vattensjuka gräs ska bytas ut mot konstgräs.

– Dagens plan kan användas ett par månader om året, annars får våra lag åka till Hulan, Rydsberg eller Gråbo. Nu får vi ett eget ställe, en borg, och det tror jag är jätteviktigt för klubbkänslan, säger Johan Grafström.

Lerumstidningen RSS

https://www.lerumstidning.se/2018/11/tranarna-byter-plats-och-laddar-om/