Allt är kritik hos DN

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Aftonbladet RSS

http://www.aftonbladet.se/kultur/a/J1eaPm/allt-ar-kritik-hos-dn

ÅSIKT

Det blir spännande att läsa fler recensioner om litteraturpris

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Aftonbladet

Fler pris till Zlatan? DN:s Malin Ullgren startade en debatt som både handlar om Augustpriset och litteraturkritiken.

Augustprisjuryn hade fräckheten att göra andra värderingar än Dagens Nyheters recensenter. För det blev de tillbörligen uppläxade. Fair enough. Att DN:s redaktion lever i föreställningen om att de är landets litterära rikslikare är väl i sin ordning på ungefär samma sätt som att amerikaner tror sig leva i frihetens hemvist eller att småbarn tror på tomten.

Det underliga uppstår när Malin Ullgren (28 november) förklarar sig med att kritik måste vara värderande. Eh, ja? Om jag förstår henne rätt innebär det att DN numera inte bara recenserar litteratur, utan också litterära utnämningar. Nu väntar jag på recensionerna av Bookerpriset, Selma Lagerlöfpriset, Aftonbladets litteraturpris, Nordiska Rådets pris, Gerard Bonniers essäpris etc. Det ska bli jättespännande att läsa!

Eller kanske inte, om jag ska vara ärlig. Kan ni inte skicka resultaten direkt till de berörda nämnderna, i stället för att göra en kultursida av det? Eller gör en tweet: ”fel bok vann!”

Men framförallt får kommentaren mig att förstå det som förundrar mig alltmer: hur DN Kultur lyckas bibehålla den där självbilden av rikslikare, samtidigt som sidan i allt högre grad fylls av livsstilskrönikor, topplistor, fler krönikor, författarporträtt och ännu fler krönikor. Nu förstår jag: allt detta ÄR ju kritik!

Snart är det dags för den årliga utdelningen av Lagercrantzen, DN:s kritikpris. Efter att författaren och kritikern Aase Berg välförtjänt fick priset 2011 har det gått till en kolumnist, en ledarskribent, en litteraturforskare, en programledare, ytterligare en kolumnist, en författare och en redaktör. Vem kommer att få det 2019? Leif GW? Zlatan? Greta Thunberg?

SVEN ANDERS JOHANSSON

ARTIKELN HANDLAR OM

Malin Ullgren

Litteratur

Augustpriset

Dagens Nyheter

LÄS OCKSÅ

12 november BOKRECENSIONER

Ett taskigt sätt att utnyttja Metoo

15:32 KULTUR

Prisad bok om Abraham Lincolns sorg

26 november KULTUR

Kan vara en början på något magnifikt viktigt

26 november KULTUR

Alla borde läsa om svälten

22 oktober KULTUR

Lite av en skräll – men också glädjande

Kommentera