SHL-kollen: 16-åring målade när Frölunda gick upp i topp

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Skellefteå-Frölunda 3-5: 16-åringen hjälpte Frölunda till serieledning

Vi bjöds på ett läckert mål i Skellefteå när Frölundas blott 16-årige Lucas Raymond, född i mars 2002 satte 2-0 i den första perioden.

Raymond gjorde en fantastiskt fin insats med sin backhandsmottagning och sedan målet, inspelat med sin backhand, mellan benen på Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall.

Lucas Raymond är med sin fullträff bland de yngsta målskyttarna i SHL:s historia – men yngst är han inte.

Med sina 16 år och nio månader är han fem månader efter Oliver Kylingtons notering. Kylington var i september 2013 16 år, 4 månader, 9 dagar gammal när han målade för Färjestad mot Modo.

Matchen då? Jo, Skellefteå tuggade sig ikapp och gick fram till 2-2, men i slutet av den andra perioden återgav Ponthus Westerholm Frölunda ledningen. Gästernas kapten Joel Lundqvist satte två puckar (en i tom kasse) i den tredje perioden och 5-3-segern innebär att Frölunda tar över serieledningen från Färjestad.

Växjö-Mora 5-2: Shinnimin-show

Växjös kanadensare Brendan Shinnimin hade show när det regerande mästarlaget tog sin tionde raka hemmaseger via 5-2-segern mot Mora. Förlusten var för övrigt Moras nionde raka på bortais.

27-årige Shinnimin svarade för ett hattrick och fördubblade sin målskörd för säsongen. Hattrickpucken satt redan fem minuter in i den andra perioden.

Brynäs-Örebro 3-4 e. förl: Palushaj vinnare mot förra laget

Hemmapubliken i Gavlerinken fick se bortalaget gå på knock inledningsvis; Örebro hade efter knappt nio minuter gått fram till 3-0. Brynäsmålvakten Joacim Eriksson ersattes då av David Rautio och därefter inleddes scenförändringen. En snabb reducering följdes upp av två hemmamål i den andra perioden och Brynäs hade gått ikapp till 3-3.

Örebros Aaron Palushaj lämnade Brynäs med bitter eftersmak inför säsongen, och i sin första match i Gävle sedan flytten låg amerikanen bakom segern, då han assisterade Rodrigo Abols avgörande i förlängningen.


Rögle-Djurgården 2-1 e. för.
Djurgården hade gått sex perioder utan att göra mål när Henrik Eriksson i den tredje perioden kvitterade för gästerna. Trots stor press i den tredje perioden höll Röglemålvakten Justin Pogge hemmalaget kvar i matchen, och i förlängningen kunde succéförvärvet Leon Bristedt avgöra med sitt andra mål för kvällen. 

Linköping-Färjestad 5-4
Färjestad var nära att jobba ikapp ett 5-2-underläge men kom inte närmare än till 5-4 borta mot Linköping, trots ett powerplayläge i matchens slutminuter. Förlusten innebär att Karlstadslaget tappar serieledningen.

Luleå-Timrå 1-2 e. förl. 
– Jag ska inte säga att det är en stöld, men jag tycker att Luleå gav bort matchen med det sätt man gick ner i tempo. En stor eloge till hur uppoffrande Timrå spelade, refererade Peter Sundqvist när Timrå bröt en elva matcher lång förlustsvit på bortaplan.

Anton Wedin avgjorde i förlängningen efter Rickard Palmbergs sena kvitteringsmål.

HV71-Malmö 3-1
HV71 vände 1-0-underläge i den tredje perioden. Jönköpingslagets Sebastian Wännström satte 2-1 på sin egen retur, drygt två minuter efter kvitteringspucken. I slutet kom Oscar Sundh fri efter en kontring, strax efter att laget blivit fulltaligt, och satte 3-1.

Sverigesradio Göteborg RSS

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7122786