Sven Wingquist grundade ”Kulan”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Göteborgs förmodligen mest betydelsefulle uppfinnare hittills Sven Wingquist (1876-1953) var uppvuxen i Närke men anlände till Göteborgsområdet 1896 för att bli ingenjör vid Jonsereds fabriker. Tre år senare bytte han jobb och blev driftsingenjör på Gamlestadens fabriker, Göteborgs största fabrik vid den tiden.

Fabriken var byggd på lerig mark, vilket ibland medförde plötsliga sättningar i golvet. Ofta innebar det stopp i produktionen eftersom maskinernas lager inte klarade av skakningarna. Detta förhållande var bakgrunden till att Sven Wingquist inledde en intensivt arbete med att utveckla ett kullager som skulle klara sättningarna bättre.

Och år 1907 hade han lösningen, det självreglerande sfäriska kullagret.

– Både Sven Wingquist själv och ägarna till Gamlestadens fabriker insåg att det handlade om en sensationell uppfinning, säger Lars G Malmer som i många år var SKF:s kommunikationsdirektör.

Så därför startades genast det nya företaget Svenska Kullagerfabriken, SKF, som byggdes upp på en tomt intill Gamlestadens fabriker. På kort tid gick det från 15 anställda vid starten till en personalstyrka på flera tusen samt fabriker och dotterbolag i många olika länder.

Ur SKF föddes senare, på 1920-talet, även det nya företaget Volvo som tillverkade bilar.

Sven Wingquist var SKF:s vd under de första åren men företagets våldsamma expansion bidrog till att göra honom utbränd och han avgick 1919, endast 43 år gammal. Han återkom dock senare i SKF, som styrelseordförande på 1930- och 40-talen. Sven Wingquist avled 1953.

– Att Sven Wingquist i dag inte är särskilt känd eller ihågkommen kan bland annat bero på att företaget SKF alltid valt att satsa på att lyfta fram produkterna snarare än personer, säger Lars G Malmer.

Detta är del två i en serie om sex delar om Göteborgs industrihistoria. Fler delar hittar du under rubriken De uppfinningsrika göteborgarna nedan.

Sverigesradio Göteborg RSS

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7121720