Trustormannen Jisander överklagar fängelsedom

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

– Domen kommer att överklagas. Jag har precis träffat min huvudman på häktet och jag har fått instruktioner om att överklaga domen. Han är naturligtvis besviken för han tycker alltjämt att det här har varit frågan om ett investerings- och utvecklingsprojekt i sin linda och det har inte funnits någon avsikt att bedra eller lura någon, säger advokat Taavi Tuula till Ekot.

Thomas Jisander och ytterligare en man dömdes i dag av Göteborgs tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat försök till grovt bedrägeri.

Förutom fängelse döms de båda männen också till åtta års näringsförbud.

Det handlar om ett omfattande fall där de två försökte lura till sig ett lån på runt 120 miljoner kronor från statliga norska Eksportkreditt genom att använda felaktiga och falska uppgifter när de ansökte om lånet för några år sedan, enligt domen.

Affärsidén som presenterades då var att starta en bank på internet, men det var flera saker som inte stämde, säger chefsåklagare Henric Fagher.

– Man har lämnat osanna uppgifter. Dels om sin affärsidé och dels om olika former av säkerheter med mera, säger han.

I domen radar tingsrätten upp flera felaktiga uppgifter. Det handlar om manipulerade dokument, falska dokument och falska fakturor.

Tingsrätten har i stort sett gått på åklagarens linje, förutom när det gäller hur långt fängelsestraffet blev.

Åklagaren ville ha sex års fängelse, men det blev alltså fyra. Henric Fagher har inte bestämt om han ska överklaga domen än.

Thomas Jisander, som numera heter något annat, har tidigare dömts till fängelse i kölvattnet av den stora Trustorhärvan, som briserade i slutet på 90-talet. Härvan har beskrivits som en av de största ekobrottshärvorna i svensk rättshistoria

Sverigesradio Göteborg RSS

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7122713